Naslovna AKTUELNO BiH na dnu Evrope: Siromašniji od nas jedino Albanci

BiH na dnu Evrope: Siromašniji od nas jedino Albanci

Eurostat, statistički ured Evropske unije, objavio je najnovije podatke o blagostanju u zemljama Evrope (uključujući Evropsku uniju ali i zemlje van nje). Podaci su bazirani na stepenu stvarne individualne potrošnje i BDP-u po glavi stanovnika a sve u odnosu na prosjek Evropske unije.

 

 

Prema tim podacima, Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja Evrope. Od njenih građana, manje troše samo Albanci.


 

 

Naime, individualna potrošnja domaćinstava koja se uzima kao mjera materijalnog blagostanja jednog domaćinstva, u Bosni i Hercegovini iznosi svega 41 posto od prosjeka potrošnje domaćinstava u Evropskoj uniji.

 

 

Kada je u pitanju BDP, BiH od posljednje pozicije i tu dijeli samo Albanija. Naime, BDP po glavi stanovnika u BiH iznosi svega 32 procenta od onog u Evropi a u Albaniji 31.

 

 

Najviše troše u Luksemburgu

 

 

Potrošnja je najveća u Luksemburgu, 35 posto iznad EU prosjeka, zatim u Njemačkoj, 22 posto iznad prosjeka. Slijede Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Finska, Francuska i Švedska koje imaju od 9 do 18 posto veću potrošnju u odnosu na prosjek.

 

 

Bugarska na dnu

 

 

U Hrvatskoj je između 25 i 35 posto procenata niža a najgore stanje je u Bugarskoj koja ujedno ima i najmanju potrošnju u Evropi, čak 42 posto manje od EU prosjeka.

 

 

Što se tiče BDP-a, koji predstavlja mjeru ekonomske aktivnosti, on je takođe najniži u Bugarskoj – 53 posto evropskog prosjeka a najveći u Luksemburu – 260 posto evropskog prosjeka.

 

 

 

(Izvor: Biznisinfo.ba)