Naslovna Istaknuto Biti roditelj u vrijeme pandemije

Biti roditelj u vrijeme pandemije

Ne možete ići na posao? Škole su zatvorene? Brinete zbog novca? Normalno je da se osjećate pod stresom i preopterećeno. Međutim, zatvorena škola može biti prilika za stvaranje boljih odnosa sa našom djecom i tinejdžerima, ističu iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

 

Vrijeme jedan-na-jedan je slobodno i zabavno. To čini djecu voljenima i sigurnima, te im pokazuje da su važna.


 

Odvojite vrijeme koje ćete provesti sa svakim djetetom

 

To može biti samo 20 minuta ili duže – odluka je na nama. Može biti u isto vrijeme svakog dana tako se djeca ili tinejdžeri tome mogu veseliti.

 

Pitajte svoje dijete šta bi željelo da radi 

 

Tim izborom se gradi njihovo samopouzdanje. Ako žele učiniti nešto što se ne uklapa u socijalno distanciranje, onda je ovo šansa da razgovaramo s njima o ovome.

 

Ideje za bebu ili malo dijete

Kopirajte njihov izraz lica i zvukove, pjevajte pjesme, pravite muziku sa posudama i kašikama, složite čaše ili blokove, ispričajte priču, pročitajte knjigu ili podijelite slike s njima.

 

Isključite televizor i telefon. Ovo je vrijeme bez virusa.

 

Ideje za vaše dijete

 

Pročitajte knjigu ili pogledajte slike, napravite crteže bojicama ili olovkama, plešite uz muziku ili pjevajte pjesme, obavite posao zajedno – napravite igru od čišćenja ili kuhanja, pomozite sa školskom zadaćom.

 

Ideje za tinejdžera ili tinejdžerku

 

Razgovarajte o nečemu što im se sviđa: sport, muzika, poznate ličnosti, prijatelji, skuhajte omiljeni obrok zajedno, vježbajte zajedno sa njihovom omiljenom muzikom, slušajte ih, pogledajte ih.

 

Posvetite im punu pažnju.