Naslovna AKTUELNO Blagi porast broja djece zaražene koronavirusom u Tuzlanskom kantonu

Blagi porast broja djece zaražene koronavirusom u Tuzlanskom kantonu


U proteklih pet dana zabilježen je povećan broj djece oboljele od korona virusa. Uz oboljelu djecu u Klinici za dječije bolesti UKC –a Tuzla leže i majke pratilje koje su također pozitivne na korona virus. Djeca imaju srednje tešku kliničku sliku, a većina majki pratilja ima i razvijenu blagu do srednje tešku kliničku sliku.

Kada je došlo do pojave prvog slučaja zaraze korona virusa o njemu nismo znali mnogo. Na početku smatralo se kako samo starije osobe i osobe koje su hronični bolesnici imaju visok rizik obolijevanja i smrtnog ishoda usljed infekcije novim koronavirusom. Ubrzo je postalo jasno da od korona virusa mogu oboljeti i djeca, iako su rijetko zabilježene komplikacije i teža klinička slika. Međuti, u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u proteklih pet dana došlo je do naglog povećanja broja hospitalizovane djece oboljele od korona virusa. Riječ je o djeci dojenčake dobe do 12 mjeseca života.

“Radi se o djeci koja imaju srednje , teško do teški oblika… I djeci koja moraju primiti terapiju parentaralno odnosno venski”, ističe doc.dr.med.sc. Lejla Osmančević, v.d. načelnik Klinike za dječije bolesti.

Skupa sa djecom na tzv. Kovid odjeljenju Klinike za zarazne bolesti borave i majke pratilje, koje su također pozitivne na korona virus I čije liječenje zahtjeva određeni tretman.

“Trenutno na Klinici imamo petoro djece i četiri majke pratilje. Danas je njihovo zdravsteno stanje dosta stabilno. Do kraja sedmice kako njihovo zdrastveno stanje bude stabilno planirano neku od te djece ćemo otpustiti i kući”, kaže dr. Osmančević.