Naslovna AKTUELNO CEE: Molimo Federalnu Vladu, ministricu i inspekcije da ostanu istrajni u traženju...

CEE: Molimo Federalnu Vladu, ministricu i inspekcije da ostanu istrajni u traženju da GIKIL ispuni zahtjeve


Centar za ekologiju i energiju se u javnom pismu obratio relevantnim subjektima, a u vezi sa aktuelnom problematikom povezanom sa GIKIL-om.

 

“Molimo Federalnu Vladu, ministricu Đapo i inspekcije da ostanu istrajni u traženju da GIKIL ispuni zahtjeve koji su mu propisani okolišnom dozvolom. Smatramo da ponuđeni iznos sredstava od 5,7 miliona KM i lista projekata koje GIKIL planira uraditi nisu dovoljni. Obzirom u kakvom stanju je GIKIL planirane mjere i projekti se mogu smatrati ulaganjem u njegovo redovno održavanje.

 

Mi smatramo da se okolišnom dozvolom nalažu određene mjere i rokovi, a da operateri to trebaju ispuniti. Ovdje se stiče dojam da je to polje za trgovanje, nuđenje uz zloupotrebu broja radnih mjesta koje obezbjeđuju te firme.

 

Generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly je za medije pojasnio da sredstva za ulaganja u okoliš na koja su se obavezale prethodne Uprave GIKIL-a u posljednjoj okolinskoj dozvoli, a koja su iznosila oko 111 miliona KM, nisu bila odobrena od nadležnih tijela kompanije i kompanija nije imala finansijska sredstva koja bi uložila u ovu investiciju. Ovo jasno govori o politici firme i njenim prioritetima.

 

Izvršni direktor za zajedničke usluge GIKIL-a Suad Imamović je za medije izjavio da rezultati postignuti u posljednjih godinu dana pokazuju da i GIKIL ima budućnost, da su najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, četvrti najveći izvoznik u BiH i među najvećim poslodavcima, ali ne pominje incidente i kontinuirane štete koje nanose po okoliš i zdravlje radnika i građana. Stiče se dojam da oni to i ne prepoznaju kao problem.

 

Iz svih izjava menadžmenta GIKILa jasno je vidljivo da je njihova politika usmjerena ka sticanju maksimalne dobiti uz minimalno ulaganje u infrastrukturu, zaštitu okoliša, zdravlje radnika i građana a tako će i nastaviti ako im vi i mi to dozvolimo.

 

Vjerovatno će i nove okolišne dozvole i novi zahtjevi prema njima imati sličnu sudbinu zato vas molimo da GIKIL-u ne dozvolite da stiče dobit na štetu okoliša i zdravlja građana. Ako mu želite dati novu okolišnu dozvolu da od njega zahtijevatete značajna ulaganja i konkretne mjere čijom realizacijom će doći do smanjenja emisija u zrak, tlo i vode uz obezbjeđivanje novčane garancije za planirana ulaganja.

 

Dodatno vas molimo da u proceduru za narednu okolišnu dozvolu uključite Studiju uticaja na okoliš i javnu raspravu, obzirom da je GIKIL zagađivač koji nije poboljšao svoje pogone i postrojenja u skladu sa okolišnom dozvolom na osnovu čega se može zaključiti da je stanje gore nego 2010. godine, kada se razmatrao zahtjev za okolišnu dozvolu koja je istekla”, navode iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

 

(RTV Lukavac)