Naslovna AKTUELNO Centralna banka BiH objavila lisu najznačajnijih stranih investitora

Centralna banka BiH objavila lisu najznačajnijih stranih investitoraCentralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je statistiku direktnih stranih investicija za prošlu godinu, koja pokazuje da je priljev direktnih stranih investicija u 2018. godini iznosio 783,4 milijuna KM, odnosno 2,3 posto BDP-a. Priliv direktnih stranih investicija u 2018. je u nominalnom iznosu približno jednak onome koji je zabilježen u 2017. godini.

 

U pogledu geografskog rasporeda, najviše priljeva investicija u 2018. je iz Rusije (140,2 milijuna KM), Hrvatske (106,1 milijuna KM), Nizozemske (94), Austrije (87,1) i Njemačke (83,7).

 

Promatrano po djelatnostima, najviše investicija je realizirano u oblasti financijskih uslužnih djelatnosti (bankarski sektor) u iznosu od 145,6 milijuna KM, proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (135,8), u oblasti trgovine na malo (87,7) te u proizvodnji baznih metala (52).

 

Na kraju 2018. godine, stanje direktnih stranih investicija je iznosilo 14,29 milijardi KM. Najveći iznos stanja direktnih investicija se i dalje odnosi na Austriju (2,7 milijardi KM), Hrvatsku (2,3 milijarde KM) i Srbiju (2,0 milijarde KM). Stanje direktnih investicija je revidirano za period od pet godina, a na osnovu najnovijih informacija o stvarnim ekonomskim aktivnostima i stanju poduzeća sa stranim ulaganjima.

 

Kada je riječ o odlivnim stranim direktnim investicijama iz Bosne i Hercegovine u inozemstvo, u 2018. godini zabilježeni su negativni tokovi, odnosno došlo je do smanjivanja investiranja u inozemstvo u iznosu od 54,2 milijuna KM. Ukupno stanje domaćih investicija u inozemstvo iznosi 873,7 milijuna KM, od čega je najviše bh. investicija u Hrvatsku (229,7) i Njemačku (163,8).

 

U skladu s politikom revizije i na osnovu dodatnih podataka, s objavljivanjem podataka za 2018. godinu izvršene su revizije i za dvije prethodne godine. Izmijenjeni podaci za prethodne periode dobrim dijelom su rezultat daljnjeg usklađivanja obračuna zadržanih zarada s konceptom praćenja operativnih rezultata kompanije za posmatrani period. Sam koncept, koji je propisan OECD-ovom definicijom direktnih stranih investicija, podrazumijeva obračun zadržane zarade za tokove na bazi operativnog poslovnog rezultata kompanije za promatrani period, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.