Naslovna AKTUELNO Cijene goriva utjecale na cijenu hrane u BiH

Cijene goriva utjecale na cijenu hrane u BiH

Sve veći rast cijena goriva u BiH pokretač je i poskupljenja životnih namirnica, što najviše u svojim novčanicima osjete potrošači, dok skuplje gorivo zasad neće dovesti do poskupljenja prevoza, jer bi prevoznici time izgubili putnike, pišu Nezavisne novine.

 

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, kaže da je cijena barela nafte trenutno niža nego u junu ove godine, kada je cijena litra goriva bila 2,31 KM. On kaže da je za očekivati ubrzo i dodatni rast troškova prevoza, hljeba i drugih namirnica.”U avgustu, kada je cijena barela značajno pala, nije smanjena cijena goriva kod nas. Mišljenja sam da su ova poskupljenja potpuno neopravdana, da do njih nije trebalo doći i da država treba da interveniše i zaštiti građane”, rekao je Hamdžić.

 

 

On je istakao da kada treba povećati cijenu goriva, to se pravda povećanjem cijene na svjetskom tržištu, a kada treba smanjiti – onda se poziva na slobodu formiranja cijena.”Danas je potrebno izdvojiti 27,50 KM više na 50 litara goriva u odnosu na januar ove godine, prije uvođenja akciza, koje su u stvari bile glavni krivac i okidač za ovo divljanje cijena”, ističe Hadžić.

 

 

On kaže da je gorivo u FBiH već dostiglo 2,46 KM po litru, a da je u RS od 2,25 do 2,39 KM, te se očekuje da bi cijena do Nove godine mogla narasti na 2,5 KM.