Naslovna Istaknuto Cijene pojedinih namirnica u BiH iste kao u zemljama Evrope, primanja ni...

Cijene pojedinih namirnica u BiH iste kao u zemljama Evrope, primanja ni približno


Ulje, brašno, šećer, meso, voće i povrće namirnice su čije su cijene u posljednjoj godini rasle enorno, za čak i do 50 posto.

 

Cijene osnovnih životnih namirnica u pandemijskoj godini divljale su nekontrolisano sve pravdano činjenicom da rastu cijene roba na tržištima iz kojih se uvozi, kao i cijene skladištenja, transporta i dr.

 

Od početka godine, kada je cijena ulja još bila ispod dvije marke, do sada je ono poskupjelo na više od 3 KM. Zvanična statistika pokazuje da je u avgustu lani ulje koštalo 2,16, a u istom mjesecu ove godine 2,98 KM.

 

U istom periodu, litar goriva je poskupio sa 1,73 na 2,13 KM. Iz Udruženja potrošača “Don” upozoravaju da građani BiH ulje plaćaju koliko i Austrijanci, a sa druge strane plate su u ove dvije države neuporedive.

 

 

Iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Prijedor saopštili su da litar u Austriji košta 1,59 eura ili oko 3,1 KM. “Riječ je o istom proizvodu koji imamo i na našem tržištu. Stalno pišemo o cijenama ulja i poskupljenjima, ali je neshvatljivo da litar u Austriji košta kao i kod nas.

 

Pitamo se šta je sa prevozom, maržama, PDV-om, a opet cijena gotovo ista. S druge strane, cijena rada u proizvodnji u Austriji iznosi najmanje 13 eura, a kod nas 1,45 eura po satu.

 

Zahtijevamo od nadležnih da u skladu sa svojim nadležnostima zaustave divljanje cijena na našem tržištu”, ističu iz DON-a. Litar ulja u FBiH je u avgustu ove godine koštao 3,02 KM, a u RS-u 3,20, što je značajan rast cijene u odnosu na isti mjesec 2017. kada je litar ulja u FBiH koštao 2,10 KM, kao i u RS.

 

U avgustu 2021. godine, 250 grama maslaca u FBiH je koštalo 5,42 KM, a u RS-u 5,38, što je rast u odnosu na august 2017. kada su građani za ovu namirnicu u FBiH izdvajali 5,00 KM, a u RS-u 4,20.