Naslovna AKTUELNO Cijene vakcine protiv COVID-a kretat će se od tri do 60 dolara

Cijene vakcine protiv COVID-a kretat će se od tri do 60 dolara


Ohrabrujuće vijesti koje su proteklih dana stigle iz sfere istraživanja vakcine protiv bolesti COVID-19, mnogima su donijele nadu da bi se pandemija, koja je odnijela više od milion života širom svijeta, konačno mogla staviti pod kontrolu.

 

 

 

 

 

Podsjećamo, BiH se već uključila u nabavku vakcina putem COVAX mehanizma, inicijative koju koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Kako je prije nekoliko dana istakao član Kriznog štaba FBiH dr. Sanjin Musa, FBiH se već predbilježila za 800 hiljada doza vakcina protiv COVID-19. Republika Srpska i Distrikt Brčko će također biti u COVAX progamu.

 

 

 

 

Usljed toga, najvjerovatnije je da će odluka o tome koja će vakcina ili vakcine protiv novog koronavirusa koje se budu nabavljale na teritoriji BiH ovisiti o procjenama i odlukama COVAX mehanizma.

 

 

 

 

Cijene vakcina protiv COVID-19, piše Glas Amerike, kretat će se između tri i 60 dolara po dozi.

 

 

 

 

Vakcina kompanije AstraZeneca – “oksfordska vakcina“” bi koštala između tri i četiri dolara po dozi, što je znatno niže nego konkurentske vakcine, a daje se u dvije doze. Okvirno, izraženo u eurima, dvije doze ove vakcine bi koštale najviše oko 10 eura. AstraZeneca vakcina će, po svemu sudeći imati i najnižu cijenu i vrlo je vjerovatno da će to biti dominantna vakcina kod nas, jednom kada krene nabavka i distribucija.

 

 

 

 

GAVI i Fondacija Billa i Melinde Gates su dogovorili s Indijskim institutom za serume, najvećim proizvođačem vakcina u svijetu, proizvodnju 200 miliona doza vakcina licenciranih od AstraZeneca i Novavax. Upravo je to još jedna informacija koja navodi na zaključak kako bi bar jedna od vakcina u našoj zemlji bila AstraZenecina ili možda Novavax.

 

 

 

 

Pfizer/BioNTech vakcina bi, prema procjenama, bila nešto skuplja i koštala bi oko 16 dolara, odnosno 19-20 eura po dozi. Kako se ova vakcina daje u dvije doze u roku od 28 dana, to znači da bi po osobi ova vakcina koštala oko 40 eura. Međutim, postoji skepticizam prema ovoj vakcini, ne zbog njenog sasvim novog mehanizma djelovanja, koj se bazira na isporuci genetičke šifre (na informacionoj RNK) za jedan protein virusa, nego zbog toga što se ona čuva na -70 stepeni Celzijusa što je logistički zahtijevno i za veće i bogatije zemlje od BiH.

 

 

 

 

Novavaxova vakcina protiv COVID-19, bazirana je na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze vakcine ove američke kompanije bi bila oko 16 dolara.

 

 

 

 

Procjena cijene po dozi vakcine koju razvija američka kompanija Moderna je bila da će ona koštati između 50 i 60 dolara. Ovo je također vakcina bazirana na informacionoj RNK kao Pfizerova i takve vakcine su skuplje za proizvodnju. Međutim, iz Moderne su u augustu najavili da će gornja granica cijene njihove vakcine biti 37 dolara po dozi, što je ispod proizvodne cijene.

 

 

 

 

Kineska vakcina kompanije Sinovac košta oko 60 dolara za dvije doze i već se počela prodavati, s obzirom da je dobila dozvolu u sklopu hitnog programa odobrenja.

 

 

 

 

Očekivana cijena Johnson&Johnson vakcine, koju razvija kompanija u vlasništu J&J – Janssen Pharmaceutical, bi bila oko 10 eura po dozi. Ova vakcina se bazira na genetički modificiranom adenovirusnom vektoru, slično kao vakcina od AstraZeneca i CanSino.

 

 

 

 

Sputnjik V vakcina Centra Gamalej će, prema ruskim medijima, koštati oko 10 dolara za dvije doze.

 

 

 

 

Očekuje se da će vakcinacija onih grupa građana za koje je procijenjeno da su prioriteti za imunizaciju na COVID-19 (starije osobe, osobe s povećanim rizikom, zdravstveni i prosvjetni radnici) biti besplatna. Nakon toga, radit će se imunizacija drugih grupa.