Naslovna AKTUELNO Imunitet na koronu mogao bi trajati puno duže nego se do sada...

Imunitet na koronu mogao bi trajati puno duže nego se do sada pretpostavljalo

Imunitet na koronavirus mogao bi trajati godinama, a možda čak i decenijama, pokazuje novo istraživanje uglednih naučnika iz laboratorije koja je otkrila da su osobe koje su se oporavile od bolesti COVID-19 razvile izdržljive nivoe B i T ćelija.

 

 


 

 

 

Ove ćelije neophodne su organizmu za borbu protiv virusa i mogu biti prisutne u tijelu veoma dugo.

 

 

 

 

 

Istraživači su analizirali uzorke krvi 185 pacijenata u dobi od 19 do 81 godinu, a koji su na početku pandemije bili pozitivni na koronavirus, te otkrili da većina njih ima dovoljno imunih ćelija za borbu protiv virusa i sprečavanje ponovne infekcije.

 

 

 

 

 

Pored toga, antitijela su se pokazala kao izdržljiva, uz izuzetno slab stepen opadanja, što znači mnogo godina, a potencijalno i decenije zaštite od koronavirusa, prenosi Forbes.

 

 

 

 

 

Iako ovo istraživanje još nije recenzirano, New York Times ga naziva “najsveobuhvatnijim istraživanjem odgovora imunološkog sistema na koronavirus”.

 

 

 

 

 

Dopisnica New York Timesa Apoorvi Mandavilli pojašnjava da će velika većina pojedinaca zaraženih koronavirusom biti “veoma dugo zaštićena od ponovnih infekcija”, dok vakcine mogu proizvesti još dužu zaštitu imuniteta.

 

 

 

 

 

“Vjerovatno nećemo trebati vakcinisati ljude svake godine kao što smo se plašili”, piše Mandavilli.

 

 

 

 

 

Vrijedi podsjetiti da su naučnici nedavno otkrili da ljudi koji su preživjeli virus SARS, koji je također uzrokovan koronavirusom, i dalje nose važne imunološke ćelije 17 godina nakon zaraze. Istraživači se također nadaju da proučavanje antitijela može pomoći u razvoju lijekova za sprečavanje ili liječenje COVID-19.