Naslovna AKTUELNO CIK BiH primio više od 3.500 žalbi nakon što je objavljena lista...

CIK BiH primio više od 3.500 žalbi nakon što je objavljena lista za glasanje izvan BiH

Centralna izborna komisija BiH saopćila je da su zaprimili više od 3.500 podnesaka nakon što je objavljen Izvod iz Cenralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH.

 

 

 

 

Centralna izborna komisija BiH je u vezi sa aktivnošću zaključivanja Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine saopćila da su se suočili sa enormnim brojem prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

“Prijave smo unatoč kašnjenju u usvajanju Budžeta i kašnjenju u angažiranju dodatnog osoblja i opreme uspjeli da obradimo u zakonskom roku. U okviru ove aktivnosti uočen je veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe u izbornom procesu. Iz navedenog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost”, stoji u saopćenju.

 

 

 

 

 

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 01.10.2020. godine donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine sa upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača.

 

 

 

 

 

“Kao institucija koja je odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju Bosne i Hercegovine, a potpuno uvažavajući i preporuke iz Završnog izvještaja OSCE/ODIHR-a (Izborne posmatračke misije) iz 2018. godine, Centralna izborna komisija BiH je prvi put na svojoj web stranici objavila Izvod registriranih birača za glasanje izvan BiH”, stoji u saopćenju CIK-a BiH.

 

 

 

 

 

Posmatračka misija ODIHR-a je u navedenom izvještaju preporučila da razne zainteresovane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva, učestvuju u reviziji biračkih spiskova koju bi inicirao i nadzirao CIK BiH“.

 

 

 

 

 

“Stoga, želimo da istaknemo da je upravo Centralna izborna komisija BiH svojim aktivnostima i činjenicom da je spisak registriranih birača za glasanje izvan BiH prvi put učinila javnosti dostupnim podstakla sve aktere u izbornom procesu (birače, političke stranke, nevladin sektor, medije) da izvrši uvid u Centralni birački spisak i da reagiraju ukoliko postoje sumnje u tačnost biračkog spiska”, navodi se u saopćenju.

 

 

 

 

 

Centralna izborna komisija BiH je, kako su to saopćili, Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine javno objavili kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe.

 

 

 

 

 

“Odluka o odbijanju upisa birača za glasanje van BiH je objavljena na web stranici www.izbori.ba, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Centralne izborne komisije BiH o odbijenim prijavama sa navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju ‘Provjerite status vaše prijave’. U roku ostavljenom za žalbe Centralna izborna komisija BiH je primila više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra. Ukoliko bude zakonskog osnova CIK BiH će na osnovu podnesaka korigirati podatke u Centralnom biračkom spisku prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude osnova da Centralna izborna komisija BiH uvaži žalbu istu će sa izjašnjenjem dostaviti Sudu BiH na odlučivanje”, stoji u saopćenju.

 

 

 

 

 

Obavijestili su javnost da će Centralna izborna komisija BiH dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti.

 

 

 

 

 

“Ukoliko nam i nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registriran da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inostranstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini/gradu prebivališta na biračkom spisku za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje. Centralna izborna komisija BiH će javnost o svemu detaljno informirati na press konferenciji koju će organizirati nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska”, zaključeno je u saopćenju CIK-a BiH.

 

 

 

 

I Općinska izborna komisija Lukavac obavještava birače, da je na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba objavljen Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020.godine.

 

Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH je objavljen kako bi birač koji je bez svog znanja upisan u izvod, imao mogućnost podnošenja žalbe CIK-u BiH.

 

Na istoj stranici objavljena je Odluka kojom se odbija upis u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH, a čiji je prilog baza podataka CIK-a BiH o odbijenim prijavama.

 

Naprijed navedenoj bazi se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju „Provjerite da li je vaša prijava odbijena“ .