Naslovna AKTUELNO CIK: Na području općine Lukavac 62 biračka mjesta

CIK: Na području općine Lukavac 62 biračka mjesta

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela Odluku o utvrđivanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska za birače koji će glasati putem mobilnog tima za Opće izbore 2018. godine. Na izvodu će se naći 12.143 birača.

 

Na osnovu Izbornog zakona BiH i Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska putem mobilnog tima glasaju birači koji su: 

  1. a) vezani za svoje domove zbog starosti, bolesti ili invaliditeta i
  2. b) zatvorenici ili su vezani za ustanove, a imaju pravo da glasaju.

 

Osim mobilnog tima načini za glasanje na izborima 7 .oktobra su i putem pošte te na redovnim glasačkim mjestima odnosno  za glasanje u odsutnosti.

Na području općine Lukavac je 62 redovna biračka mjesta od čega najviše na području Lukavac grada čak 10 , koji će biti smješteni u srednjoj Ekonomsko-Hemijskoj školi. Šest  biračkih mjesta za Lukavac Mjesto bit će smješteni u prostorijama Osnovne škole. U MZ Bistarac Donji su dva biračka mjesta i to u domu kulture, dok je u staroj osnovnoj školi jedno mjesto za Bistarac Gornji.

 

U područnoj osnovnoj školi glasat će mještani Huskića dok će u nedjelju u domovima kulture glasati mještani Šikulja i Huskića. Jedno biračko mjesto je i u Kruševici i to u područnoj osnovnoj školi.

 

Svoje pravo glasa mještani Dobošnice Donje će ostvariti na 4 biračka mjesta koja će biti locirana u prostorijama osnovne škole. U MZ Gnojnica će biti otvorena tri glasačka mjesta u osnovnoj školi, a u područnoj osnovnoj školi u Devetaku su predviđena tri biračka mjesta. Isto tako su tri biračka mjesta i u MZ puračić a smješteni su u OŠ. U Tabacima je predviđeno da bude jedno a u Bokavićima dva biračka mjesta  i nalazit će se u područnim osnovnim školama.

 

Birači u Prokosovićima će glasati na dva mjesta u osnovnoj školi, dok će u Turiji biti otvorena tri biračka mjesta u osnovnoj školi. Građani Babica , Modraca , Bikodža i Berkovice će glasati u svojim domovima kulture na po jednom biračkom mjestu. U OŠ u Gornjem Poljicu će biti otvorena 4 biračka mjesta gdje će glasati birači iz ove MZ.Mještani u Orahovici i u Gornjim Jaruškama će glasati u svojim područnim školama. U povratničkim podozrenskim selima će biti otvoreno po jedno  biračko  mjesto u Panjiku- mjesna ambulanta i u Tumarama, Krtovi i Sižju- u domu kulture.

 

U Poljicu Donjem u područnoj osnovnoj školi će biti otvorena dva biračka mjesta za stanovnike ove MZ. Isto u područnoj školi u Gornjoj Dobošnici će biti otvoreno jedno biračko mjesto. Na jednom biračkom mjestu će glasati i stanovnici naselja Caparde i to u čitaonici doma kulture. Biračko mjesto za glasanje u odsutnosti je locirano u Srednjoj Ekonomsko hemijskoj školi.