Naslovna AKTUELNO GIPS Tuzla: Obustava javnog prevoza na određenim linijama općina Lukavac nemoćna

GIPS Tuzla: Obustava javnog prevoza na određenim linijama općina Lukavac nemoćna

Nakon što se prevoznoj kompanije DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla nije udvoljilo da se istoj subvencionira prevoz putnika od 40.000 KM na mjesčenom nivou od  ponedjeljka  obustavljen  je prevoz na mnogim linijama koje su od Lukavca vozile prema raznim mjesnim zajednicama. Kako ističu iz ovog preduzeća linije su ukinute zbog smanjene potražnje za javnim prevozom, odnosno manjeg broja prijevoznih zahtjeva i rapidnog smanjenja putnika.

 

Prema riječima  načelnika općina Lukavac  dr. Edina Delića resorna služba odnosno općine Lukavac  nije izdala riješenje o obustavi prevoza, te je time pomenuta kompanija koja vrši prevoz prekršila zakon. 

Izvjesno je da su od 01.10.2018 godine ukinute slijedeće linije saobraćanja:

 

– Lukavac „AS“ – Huskići – Šikulje;
– Lukavac „AS“ – Bokavići (Džamija) – Selimovići,
– Lukavac „AS“ – Babice – Orahovica
– Lukavac „AS“ – Puračić „R“ – Karići (Spomenik),
– Lukavac „AS“ – Modrac „R“ – Tabaci (Veliko Raskršće)
– Lukavac „AS“ – Koksara – Panjik (Škola)
– Lukavac „AS“ – Gornje Poljice „R“ – Jaruške,

 

Kako saznajemo pomenuto preduzeće je od strane općine Lukavac zahtijevalo 40.000 KM za subvencioniranje prevoza na šta lokalna vlast nije pristala. Ako se tome doda i podatak da  mjesačna iz Dublja do Poljice centar za osnovce od petog do devetog razreda košta vrtoglavih 40,00 KM postavlja se  pitanje da li je usitinu potrebno ukidanje određenih linija  pored ovako visokih šačkih karata ( opa. iznos mjesečen karte za samo dvije stanice udaljenosti).

 

 

U narednom periodu bit će održana vanredna sjednica na temu novonastale problematike prevoza ljudi i roba na područiju naše općine.