Naslovna AKTUELNO Djeca poručuju političarima: Ne zanemarujte naše potrebe

Djeca poručuju političarima: Ne zanemarujte naše potrebeOrganizacije članice Radne grupe za zaštitu djece, World Vision BiH, Save the Children i Hope and Homes for children i članice Mreže Snažniji glas za djecu zajednički organiziraju debatu:

 

„Čujte i moj glas“, tokom koje će djeca od političara,  potencijalnih nosioca vlasti nakon izbora u oktobru 2018. tražiti odgovore na pitanja koja ih se tiču, problemima u školi, porodici i zajednici u kojoj žive.  Debata će se održati 02. oktobra u Centru za djecu i omladinu u Sarajevu.

 

Organizacije članice Radne grupe za zaštitu djece, World Vision BiH, Save the Children i Hope and Homes for children i članice Mreže Snažniji glas za djecu su u toku 2018. godine podržale su djecu različitih uzrasta iz cijele Bosne i Hercegovine u pripremi poruka za predstavnike/ce političkih stranaka i koalicija koje se kandiduju na predstojećim izborima.  Poruke su zasnovane na prioritetima koje su sama djeca prepoznala kao važne u sredinama u kojim žive, te o kojima žele razgovarati lično sa predstavnicima stranaka.

 

Poruke djece su zajednički predstavljene u Dječijem manifestu: Ne zanemarujte naše potrebe! Analizom 200 pisama djece koja žive u Banovićima, Banja Luci, Bihaću, Brčkom, Istočnom Sarajevu, Kalesiji, Mostaru, Palama, Sarajevu, Tuzli, i Zenici, odgovori su podijeljeni u četiri kategorije – Dom i porodica, Škola, Zajednica i Okoliš.

 

U BiH živi 1.243.923 djece, od kojih 178.000 živi u siromaštvu. Jedna četvrtina stanovnika naše zemlje su djeca, koja nemaju pravo glasa na izborima. Djeca su svoje povjerenje dala roditeljima, starateljima, nastavnicima i drugim odraslim osobama, očekujući od njih da donesu najbolje odluke za zajednicu.

 

Djeca žive posljedice naših odluka i naša je odgovornost djeci pružiti sigurno i zdravo okruženje, u kojem će odrastati sretno, sa mogućnostima za ispunjenje vlastitih potencijala. Da li smo opravdali povjerenje jedne četvrtine stanovnika naše zemlje i donijeli dobre odluke kada je u pitanju okruženje u kojem djeca odrastaju?