Naslovna AKTUELNO Čolić: Klaster Lukavac čini jedna osoba!

Čolić: Klaster Lukavac čini jedna osoba!

Do sada su u Tuzlanskom kantonu testirane ukupno 364 osobe, od kojih je 30 pozitivno na COVID 19. Tri su klastera, od kojih je za sada najveći povezan sa Klinikom za srce u Tuzli. Kako je kazala Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK s ovom klinikom dovodi se u vezu ukupno 21 pozitivna osoba. Od njih je 11 uposlenika klinike, pet pacijenata koji su na bolničkom liječenju, jedan pacijent koji je ranije otpušten na bolničko liječenje, a dolazi sa područja Živinica i jedan uposlenik firme s područja Gračanice koji se u trenutku kada je zaraza otkrivena nalazio u Klinici. Svi kontakti osobe iz Živinica negativni su. Još četiri pacijenta dovode se u vezu sa tuzlanskim Centrom za srce, a sa područja Zeničko dobojskog su kantona.

Kada je u pitanju klaster u Srebreniku,  riječ je o osobi iz Srednje Špionice koja je trenutno nastanjena na području Brčko Distrikta i tamo je testirana i zadržana na liječenju. Ona je bila u kontaktu sa osobama koje su doputovale iz Austrije, ali i osobama koje žive u Srednjoj Špionici, zbog čega je testirano 12 njenih kontakata od kojih je sedam pozitivno.

Klaster Lukavac čini jedna osoba pozitivna na COVID 19, koja se nakon putovanja povukla u samoizolaciju. Ministrica Čolić, obraćajući se javnosti pohvalila je ponašanje pacijentice koja se pridržavala svih preporuka koje su joj date, zbog čega nijedan od njenih kontakata koji je testiran nije zaražen