Naslovna AKTUELNO Dan MZ Turija obilježen uz prigodan program + VIDEO

Dan MZ Turija obilježen uz prigodan program + VIDEO

Cjelodnevnim bogatim programom obilježen je Dan MZ Turija.

 

Predstavnici boračkih udruženja, Općine Lukavac i Vijeća mjesne zajednice Turija,  polaganjem cvijeća odali su počast poginulim borcima  Armije RBiH, a prisutni su imali priliku da prisustvuju prigodnom programu i obraćanjima zvaničnika. 

„Danas smo tu da se prisjetimo prošlosti, da se na najprigodniji način zahvalimo našim turijskim sinovima, koji stadoše u odbranu naše Turije, općine, pa i države Bosne i Hercegovine, a isto tako danas smo tu da čvrsto zauzmemo stav, da gledamo bolju budućnost i gradimo bolju i ljepšu Turiju“, kazala je predsjednica Vijeća MZ Turija Mirela Kišić.

 

U borbama za svoje selo i Bosnu i Hercegovinu poginulo je 26 pripadnika Armije RBiH iz Turije.

 

„Bili smo nenaoružani protiv četvrte sile u Evropi, ali bez obzira na to mi smo imali junačko srce i nismo se dali. Pokušavali su na razne načine da nas pomjere odavdje iz Turije, prepustili smo svjesno jedan dio jer ga nismo mogli odbraniti, ali simbol odbrane Turije bio je Jabučić. Prepušteni dio teritorije jedno vrijeme je bio međuprostor između nas i našega neprijatelja. Trpili smo svakodnevna dejstva artiljerije i protivoklopnih sredstava, tenkova, helikoptera, vođenih raketa, raznoraznih ubojnih sredstava koja su bila namijenjena za uništavanje žive sile. Sve smo to izdržali“, evocirao je uspomene na ratne dane Nedžad Burgić, komandant 3. bataljona.

 

U centralnom dijelu obilježavanja obratio se i načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

„Turija je na mnogo načina posebno mjesto. Ja sam također učesnik rata i mi možemo vagati ko je gdje bio i šta je radio, koliko je čiji doprinos, ali svako ko je dao doprinos bio je važan. Mi kada pričamo koliko je kome bilo teško kažemo „jesi li bio na prvoj liniji, koliko si bio na prvoj liniji?“, a Turija je čitav rat živjela na prvoj liniji“, rekao je, između ostalog, načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić u obraćanju.

 

Ovom prigodom uručena je i zahvalnica Grupi za aktivno starenje Turija, koja je u proteklom periodu implementirala mnoštvo projekata sa ciljem unaprijeđenja zivota u ovom mjestu. Tokom dana održana je i memorijalna utakmica  posvećena poginulom Akifu  Tokiću, dugogodišnjem kapitenu  FK „Napredak“ Turija. Dan ranije organiziran je i obilazak porodica šehida i poginulih boraca u Turiji.

 

(RTV Lukavac)