Naslovna AKTUELNO Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila

Dan planete Zemlje obilježava se širom svijeta 22. aprila s ciljem poticanja i uključivanja stanovnika u rješavanje okolišnih problema, uspostavljanja održivog razvoja i kvalitete životne sredine.

 

Ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put je predstavljena 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.


 

Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je ‘Kraj plastičnom onečišćenju’, s ciljem pružanja informacija o održivom upravljanju otpadom, te poticanjem stanovništva na promjene u ponašanju.

 

Dan planete Zemlje obilježava se širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po okoliš. Cilj obilježavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.