Naslovna AKTUELNO Poruka ekologa na Dan planete Zemlje: Pandemija nije zaustavila uništavanje prirode

Poruka ekologa na Dan planete Zemlje: Pandemija nije zaustavila uništavanje prirode

Dan planete Zemlje danas se obilježava u nešto drugačijem ambijentu dok se svijet bori s još jednim izazovom – koronavirusom. Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH su tim povodom istakli da je ta vanredna situacija u našoj državi zaustavila društveni život, ali ne i uništavanje prirode.

 

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH koju čini preko 30 ekoloških organizacija su naveli da se shodno navedenom gradnja malih hidroelektrana čak intenzivira i to na netaknutim planinskim rijekama poput Bjelave, Vrhovinske rijeke i gornjeg toka Prače, a da je postojanje neophodnih dozvola upitno, kao i legalnost gradnje.


 

“Investitori koriste priliku dok su inspekcije fokusirane na sprečavanje širenja virusa da naše rijeke i potoke pregrađuju i stavljaju u cijevi i time sebi pribavljaju finansijsku korist na štetu svih građana u BiH. Istovremeno, usljed vanredne situacije, građani su onemogućeni javno djelovati. I susjedna Hrvatska je također iskoristila krizu izazvanu pandemijom da napravi korak naprijed ka otvaranju skladišta nuklearnog otpada na samoj granici s BiH i to na svega nekoliko stotina metara od rijeke Une i vodozaštitne zone izvorišta vode Novog Grada”, poručili su iz Koalicije.

 

Dodali su i to da se oko Sarajeva ubrzano mijenjaju regulacioni planovi, skriveno od javnosti, a koji omogućavaju nastavak uništavanja vodozaštitne zone, što će trajno ugroziti izvore pitke vode za polumilionski grad.

 

“To je vjerovatno tek početak, a vakuum u javnom životu omogućava polutajno pustošenje naših prirodnih resursa, pri čemu mi nemamo nikakvog načina da učestvujemo kroz javne rasprave i uvide, kao ni da to spriječimo. Zaštita prirodnih resursa, a naročito čiste vode koja je temeljni uslov našeg opstanka, naročito u situacijama širenja zaraznih bolesti, mora postati prioritet vlasti u BiH”, istakao je Anes Podić iz Eko akcije.

 

Iz Koalicije za zaštitu rijeka stoga BiH pozivaju nadležne, i to prije svega premijere i predsjednike FBiH i RS da bezuslovno i hitno proglase moratorij na izgradnju malih hidroelektrana i na izdavanje novih koncesija.

 

Poticaji malim hidroelektranama, kako su kazali, moraju biti ukinuti, a sredstva prikupljena od naknada za obnovljive izvore energije usmjerena na oživljavanje sada prijeko potrebne domaće proizvodnje bez štete po okoliš. Također, naglasili su i to da se istovremeno mora najstrožije zaštititi pravo na čistu vodu i onemogućiti privatizacija vodnih resursa i vodosnabdijevanja, a stanovništvu garantovati pravo na pitku vodu kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

 

“Ujedno, zahtijevamo pravično pooštravanje preventivnih mjera i kazni u cilju smanjenja prostora za neosnovano bogaćenje, kriminal i zelenaški oportunizam pojedinaca te postupanje nadležnih u skladu sa zakonom, ustavnim i moralnim načelima, kako bi se spriječilo nekontrolisano uništavanje životne sredine bez posljedica. Vanredno stanje ne smije biti izgovor, već povod za solidarnost i racionalno korištenje naših resursa”, kazao je Redžib Skomorac iz Centra za životnu sredinu.

 

Iz Koalicije su posebno naglasili da vijesti sa svih strana svijeta govore o gotovo potpunom zaustavljanju društvenih i ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa. Pandemija je, kako objašnjavaju naučnici, dobrim dijelom uslovljena i narušenom ravnotežom između ljudskih zajednica i prirodnog okoliša. Naučnici i aktivisti već decenijama upozoravaju da čovječanstvo ugrožava i planetu i vlastiti opstanak.

 

“Odgovor finansijskih i političkih elita uvijek je bio da ekonomija mora rasti i da nije moguća bilo kakva brza i korjenita transformacija ka društveno i ekološki prihvatljivim modelima globalne ekonomije”, dodali su.

 

Također naveli su i to da su se prethodnih sedmica uvjerili u suprotno, a to je da se najboljim odgovorom na krizu javnog zdravlja širom svijeta pokazuju rješenja zasnovana na solidarnosti, općem interesu, javnim ulaganjima i smanjenju potrošnje. Istakli su da čak i u samom okolišu ima naznaka da je ograničenje ljudskog uticaja blagotvorno – u mnogim gradovima je zrak čistiji nego ikada u zadnjih nekoliko decenija.

 

“Lekcije iz ove epizode historije čovječanstva, koliko god zastrašujuća pandemija bila, ukazuju na mogućnost neke drugačije budućnosti, bolje i za okoliš i ljudsko društvo. Ne smijemo dopustiti da mi u BiH, umjesto da učimo nove, ponavljamo stare lekcije u kojima je svaka kriza prilika za bogaćenje manjine na štetu većine koja pri tome nema mogućnost da javnim okupljanjem iskaže svoje nezadovoljstvo i zabrinutost”, zaključio je Anes Podić.