Naslovna AKTUELNO Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprilaMeđunarodni Dan planeta Zemlje bit će obilježen danas diljem svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu.Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosustavima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

 

Ovaj značajan datum se obilježava kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planetu na kojem živi i tako smanji negativan utjecaj na životnu sredinu.Dan planeta Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, nakon ekološke akcije, a obilježava se diljem svijeta od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedninjenih naroda o životnoj sredini u Rio de Janeiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

 

Širom svijeta se danas organiziraju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svijesti, educiranje i motiviranje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planeta Zemlje. Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine.

 

Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta diljem svijeta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosustava i biološke raznolikosti. Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontroliranu eksploataciju svih izvora Zemlje i njezinog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine.

 

Ovaj dan će ekološkom akcijom, a zahvaljujući Fabrici Cementa Lukavac, biti obilježen i u Lukavcu.

 

(RTV Lukavac)