Naslovna AKTUELNO Danas dženaza Bahriji Džananović, pogledajte dio njegovog posljednjeg medijskog istupa (VIDEO)

Danas dženaza Bahriji Džananović, pogledajte dio njegovog posljednjeg medijskog istupa (VIDEO)


Penzionisani pukovnik Bahrija Džananović, ratni komadant 212./ 222. Bosansko-oslobodilačke brigade,  preminuo je jutros u 61-oj godini života.

 

Komandant Džananović će ostati upamćen kao komadant jedne od najelitnijih i najborbenijih brigada na našim područjima, a na čijem čelu je bio od njenog osnivanja 3. decembra 1993. godine do samoga kraja rata.

 

Bahrija Džananović rođen je 5. februara 1959. godine. Školovao se na Vojnoj akademiji gdje je stekao zavidno znanje. Prije rata radio je kao vezista u Divuljama u Hrvatskoj iz kojih se 1991. godine vraća u Gračanicu. Aprila 1992. godine se priključuje Armiji RBiH, gdje je bio na poziciji načelnika veze 111. brigade, kao i načelnika štaba ove brigade.

 

Jedan je  od prvih visokih oficira bivše JNA sa prostora Gračanice koji se dobrovoljno javio u jedinice Teritorijalne odbrane BiH. Svoju stručnost je pokazao u prvoj fazi rata, 1992. godine, na uspostavljanju vojnih veza na području tadašnje opštine Gračanica. Planski je izvršio uvezivanje komande Teritorijalne odbrane sa vojnim strukturama opština Srebrenik, Gradačac, Lukavac, Doboj (slobodni dio) i Zonskim štabom Teritorijalne odbrane Tuzla. Izvršio je potpunu sinhronizaciju veza sa civilnim organima vlasti i uradio potrebna planska dokumenta “po vezama”. Izvršio je dogradnju jedinice veze Teritorijalne odbrane i bavio se sistemom obučavanja novih kadrova i vojnika. Kao načelnik Štaba 111. Brigade u njenom formiranju bio je jedna od ključnih ličnosti. Sa izvrsnim vojničkim znanjima ustrojio je komandu 111. Brigade i njene jedinice.

 

Ratni put ovoga patriote obilježilo je rukovođenje jednom od najelitnijih brigada,  na čelu najhrabrijih sinova gazio je najžešća bojišta na našim prostorima i širom BiH. Ratni put brigade pratile su i velike pobjede – od oslobađanja Stambenih, Vijenca, Trepala, Visa, ali i žrtve za kojima je ostajao vječni žal. Komadant je o njima uvijek govorio sa ponosom i osjećajem iznimnog duga.

 

Iznimno je cijenio i sve svoje saborce, što je istakao i prilikom svog posljednjeg gostovanja u Kolažnoj emisiji RTV Lukavac 25. decembra 2019. godine, zajedno sa predsjednikom Udruženja ratnih veterana Elvirom Alićem.

 

Komemoracija ovom ratnom velikanu će biti upriličena sutra, 21. januara u 11,00 sati u Muzičkoj školi u Gračanici. Istoga dana će se obaviti i dženaza, koja  kreće poslije ikindije namaza (14,30), ispred Šarene džamije u Gračanici, dok će ukop biti obavljen na mezarju Šabuša.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)