Naslovna AKTUELNO Danas počinje zimska sezona na Bjelašnici

Danas počinje zimska sezona na Bjelašnici

Ovogodišnja zimska sezona na Bjelašnici počinje 12. decembra, a kako kazali iz preduzeća ZOI'84, zbog epidemiološke situacije neće biti organizovana velika manifestacija koja je prethodnih godina bila tradicija.

 

  

 

 

 

Iz ZOI'84 su rekli da će umjesto manifestacije ipak biti upriličene određene pogodnosti pa će tako za sve posjetioce biti besplatno skijanje ukoliko se steknu uslovi za to s obzirom na to da nema dovoljno snijega, a dodatni problem prestavljaju visoke temperature.

 

 

 

 

 

“Nedostatak je snijega, ali mi bismo osposobili staze vještačkim osnježenjem samo da temperatura nije visoka. Potrebna temperatura za topove je negdje oko četiri stepena ispod nule, što ukazuje na to da nećemo biti u mogućnosti napraviti takav ugođaj ukoliko se ne desi baš velika promjena vremena koja podrazumijeva veće količine padavina i niske temperature”, kazali su iz ZOI'84.

 

 

 

 

 

Radno vrijeme ski-centra će biti od 8:00 do 16:00 sati i noćno skijanje od 18:30 do 21:00 sat za određene dane.

 

 

 

 

 

Još nije poznato koje će staze biti na raspolaganju, jer će to zavisiti od vremenskih uslova.

 

 

 

 

 

“Ovih proteklih nekoliko dana je bila izuzetno visoka temperatura, tako da se otopila kompletna količina snijega koju smo napravili putem sistema za vještačko osnježavanje. Nešto malo snijega je jutros padalo, ali to je zaista nedovoljno tako da se nadamo da će se do subote temperature spustiti barem za optimalan rad topova ili veće padavine. Spremni smo, sve je spremno, samo čekamo da počne skijanje”, poručili su iz ovog preduzeća.

 

 

 

 

 

Podsjećamo da je Olimpijski centar Jahorina pustio skijalište u rad 29. novembra, a u četvrtak, 3. decembra, je i zvanično otvorena ski-sezona.