Naslovna AKTUELNO Sladić otkriva hoće li ove zime padati veliki snijegovi u BiH i...

Sladić otkriva hoće li ove zime padati veliki snijegovi u BiH i kada će zavejati prve pahulje

Snijeg se prema prognozama Nedima Sladića u nizinama ne očekuje do katoličkog Božića. Na snijeg ćemo još sačekati, barem kada su u pitanju gradovi, a na planinama će ga biti.

 

-Kada govorimo u snijegu u nižim područjima, njega možda možemo očekivati poslije polovine mjeseca decembra, no i dalje je dosta upitno budući da postoje signali u dugoročnim prognozama da bi se toplije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka, dakle toplije nego što bi to trebalo biti, produžilo i prema kraju mjeseca decembra, kazao je Nedim Sladić.


 

Ako pogledamo period od 2010 do 2020 godine npr. za Sarajevo, možemo vidjeti da je sniježnog pokrivača pojedinih godina bilo i u oktobru. Prošle godine, snježne pahulje su zavejale Sarajevo 3. decembra.

 

Prvog dana vikenda u Bosni i Hercegovini će biti pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima slaba kiša je moguća na istoku, sjeveroistoku i sjeveru Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2, na jugu zemlje do 7, a najviša dnevna između 3 i 7, na jugu zemlje do 12 stepeni, piše Oslobođenje.