Naslovna AKTUELNO Danas u Lukavcu predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?”

Danas u Lukavcu predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?”


Danas, 10. septembra u 19.30 sati na platou Centra za kulturu Lukavac će biti predstavljena dokumentarno-igrana predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?”
To je duo drama koja je rađena po motivima Hasanaginice. Hasanaginica se koristi kao simbol kroz koji se tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu.
Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste, ne samo našeg društva, nego civilizacije uopšte. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka-redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.
U predstavi igraju Sadika Avdić i Ermin Avdić. Mentorstvo nad predstavom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović. Indikativnu i tehničku podršku pruža Nermin Brković. Rađena je po motivima djela sledećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić – a dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Avdić.
Predstava je rađena u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla i Art Centra Ankata.
Organizatori pozivaju ljubitelje umjetnosti i druge građane da prisustvuju ovome događaju, koji će biti organizovan u okviru višednevne manifestacije Dani općine Lukavac.
(RTV Lukavac)