Naslovna AKTUELNO Delegacija Vlade TK posjetila Dom zdravlja Lukavac (VIDEO)

Delegacija Vlade TK posjetila Dom zdravlja Lukavac (VIDEO)

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Denijalom Tulumovićem, posjetila je JZU Dom zdravlja Lukavac.

 

Ovom prilikom premijer Tulumović, ministrica zdravstva Dajana Čolić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice su sa vršiocem dužnosti direktora Doma zdravlja Nedimom Kurtićem obišli objekat Doma zdravlja, uvjerili se u stanje u kojem se on nalazi, te razgovarali o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi i razvojnim projektima koji su planirani za naredni period.


 

„Tokom današnje posjete primijetili smo da se zaista radi o objektu kojem su neophodna određena ulaganja. Radi se o starijem objektu koji ima probleme na krovu, nedostatke u pogledu energijske efikasnosti i u tom smjeru dali smo naznake da Vlada Tuzlanskog kantona svojim budućim projektima može pomoći u tom sektoru. Također razgovarali smo i o zanavljanju medicinske opreme, što je problem s kojim se susreće ne samo Dom zdravlja u Lukavcu, nego sve zdravstvene ustanove na Kantonu. I u tom smjeru smo ponudili određene smjernice ka rješenjima. Ovdje također pozivam i lokalne zajednice, jer domovima zdravlja osnivači su lokalne zajednice, da i oni svojim učešćem i sredstvima iz općinskih i gradskih budžeta pomognu domove zdravlja u Kantonu“, riječi su premijera Tulumovića.

 

„Povod za ovu posjetu su podaci koje smo dobili i koje smo u Ministarstvu analizirali nakon obilaska svih javnih zdravstvenih ustanova na području našeg kantona. Tada smo evidentirali da su određene ustanove uradile određene projekte iz oblasti energetske efikasnosti, a Dom zdravlja Lukavac se nametnuo kao institucija kojoj je zaista neophodno pomoći. Evo danas smo se imali priliku uvjeriti da krov na objektu prokišnjava, da imaju problem sa izolacijom, odnosno da se radi o objektu u koji nije značajno ulagano duži niz godina, a možda ni od njegove izgradnje“, kazala je ministrica Čolić istaknuvši da će Ministarstvo, u skladu sa svojim mogućnostima gledati da iznađe mogućnosti i pomogne sve javne zdravstvene ustanove, naravno uvažavajući i obaveze osnivača, odnosno gradova i općina.

 

„Evidentno je da ova zgrada ima potrebu da se učini energetski efikasnom, a u skladu sa Akcionim planom kojeg Vlada i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice provodi unazad nekoliko godina. Ovaj plan podrazumijeva zamjenu stolarije, fasade, i zamjenu kotlova za zagrijavanje na čvrsto gorivo kotlovima na biomasu. Danas smo dogovorili da Uprava Doma zdravlja Lukavac uradi jedan projekat, predračun i premjer neophodnih radova , te da ga putem resornog Ministarstva zdravstva dostave Vladi, a mi ćemo nastojati da taj program, odnosno ovu ustanovu uvrstimo u Akcioni plan za 2020. godinu“, rekao je ministar Rožnjaković, dodavši da je za ovaj vid podrške javnim ustanovama ove godine predviđeno 1,9 miliona KM, čime se energetski efikasnim planira učiniti oko 50 objekata, a time će i građani, pacijenti, ali i uposlenici dobiti komforniji prostor za primanje, odnosno pružanje usluga.

 

Zadovoljstvo ovom posjetom nije krio ni vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Lukavac Nedim Kurtić.

 

„Danas smo otvorili brojne teme i razvojne projekte koje bi smo mogli zajedničkim snagama realizirati. Mislim da smo naišli na razumijevanje i nadam se da ćemo i ubuduće surađivati i time doprinijeti boljitku naše ustanove“, rekao je v.d. direktora Kurtić.

 

 

(RTV Lukavac)