Naslovna AKTUELNO Proljetni dani u februaru ipak neće potrajati

Proljetni dani u februaru ipak neće potrajati


Danas, 18. februara očekuje nas naoblačenje sa sjevera od jutarnjih sati prema sredini dana. Lokalno će pasti i kratkotrajna slaba kiša. U Hercegovini će biti pretežno sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3stepeni na jugu zemlje do 6 stepeni . Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje od 14 do 18 stepeni.

 

U srijedu 19. februara u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana u nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3, na jugu zemlje do 8 stepeni Celzijusovih. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11, na jugu zemlje do 15 stepeni.

 

U četvrtak u jutarnjim satima u većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine se očekuje susnježica ili snijeg. Pretežno sunčano vrijeme je izgledno na području Krajine i većem dijelu Hercegovine. U drugoj polovini dana desit će se postepeno razvedravanje. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 12 stemeni Celzijusovih.

 

U petak, 21. februra u našoj zemlji se prognozira sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1 stepeni, na jugu zemlje do 4 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 stepeni, na jugu zemlje do 13 stepeni.

 

Mnoge su iznenadili izuzetno topli februarski dani, ali ovako toplo neće biti još dugo.

 

“Anticiklona je u slabljenju, pada atmosferski pritisak, a sutra dolazi do postepenog naoblačenja sa sjevera koje se širi preko cijele zemlje. Frontalni poremećaj i plitki ciklonalni centar premjestit će se preko naših krajeva u srijedu s kojim će zahladiti, ali i doći do pogoršanja vremenskih prilika s kojim se prognozira kiša u nižim, snijeg u višim područjima. U noći pritjecajem osjetno hladnijeg zraka i padom temperature kiša u noći na četvrtak ponegdje i u nižim područjima može preći u susnježicu i snijeg iznad 600 metara nadmorske visine”, kazao je meteorolog Nedim Sladić.

 

Međutim, prisutno jačanje atmosferskog pritiska u četvrtak prijepodne nad našom zemljom koje dolazi sa sjeverozapada kontinenta i ogranak anticiklonedonosi razvedravanje sjeverozapadnom dijelu zemlje u prvom dijelu dana, a ostatku zemlje u drugom dijelu dana.

 

“Dakle, pogoršanje nije dugotrajnog vijeka. U petak i za dane vikenda sunčano i sve toplije, a temperature za vikend ponovo iznad 10 °C. Ipak, kad se razvedri u nižim područjima prije nego probije toplota u visinski sloj atmosfere, temperature na platoima i visoravnima centralne i istočne Bosne mogu se u petak ujutro spustiti i ispod -5 °C”, kazao je Nedim Sladić.