Naslovna AKTUELNO Demant Envera Osmića

Demant Envera OsmićaU posljednjih nekoliko dana u javnosti se puno govorilo o problemu uvođenja rudnika Šikulje u posjed na prvoj etaži ovog površinskog kopa koji bi omogućio daljni rad i na drugoj strani određeni broj građana koji sa svojim objektima i zemljištem usljed ne postizanja sporazuma ne žele napustiti svoja imanja.

 

Ovakva situacija je dovela i do protesta rudara Šikulja ispred zgrade općine Lukavac. Uslijedila je prepiska putem saopštenja između sindikata i općine Lukavac, da bi rudari nakon određenih odluka u općini Lukavac odustali od drugih protesta zakazanih za 10. Maj. Mediji su naravno pomno pretili čitavu priču,a u programu RTV Lukavac je u srijedu 08. maja emitovana posebna emisija „Lukavac na dlanu“ posvećena ovom problemu.

 

U toj emisiji su gostovali predsjednici sindikata rudara FBiH i rudnika Kreka te načelnik općine Lukavac. U emisiji je između ostalog spomenuto i ime gospodina Envera Osmića jednog od građana koji je dio ove priče i koji je kako je rečeno u emisiji sporazumom iz 2006. i 2019. ekspropisan. Gospodin Osmić je demantovao te navode.