Naslovna AKTUELNO Demineri trenutno rade na pet lokaliteta u TK

Demineri trenutno rade na pet lokaliteta u TK


Tuzlanski kanton je minama najzagađenije područje u Bosni i Hercegovini. Iako je veliki dio područja deminiran, sigurno da će proces do potpunog čišćenja trajati još godinama.

 

Deminerski timovi ovih dana u Tuzlanskom kantonu rade na više lokacija. U općini Gradačac od mina se čiste površine u Novalićima i Vučkovcima. Na području Kalesije su aktuelna deminiranja Lisača 1 i 2. Na području ove općine u toku je i kontrola minsko-sumniive površine Vis. Još jedno mininsko-sumnjivo područje se čisti na području Sapne, dok se na području Lukavca deminira lokalitet Orahovica.

 

Pod pokroviteljstvom Evropske unije izrađuje se nova studija zagađenosti minama. Iz tuzlanskog ureda su na ovom obimnom poslu angažirana tri čovjeka. Studiju izrađuje 14 timova, uključujući NPA i vojne timove.

 

Iako je veći dio Tuzlanskog kantona proteklih 20-tak godina očišćen od mina, još se pouzdano ne zna kada će Tuzlanski kanton biti potpuno čisto područje. Puno faktora utiče na nastavak deminiranja do potpunog okončanja tog važnog procesa. To se prije svega odnosi na novac, resurse, ljude koji će to raditi, ali i ako ne najvažnije, interesa države da se taj posao uspješno okonča, navode u Tuzlanskom uredu Agencije BH MAC.