Naslovna AKTUELNO DEVETAK: Održana radionica o uzgoju i proizvodnji aronije

DEVETAK: Održana radionica o uzgoju i proizvodnji aronije

Aronija je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu i njena ljekovitost dokazana je u borbi protiv mnogih bolesti. Žene iz prokosovića i mnogih drugih mjesnih zajednica organizovale su radionicu o uzgoju i proizvodnji ove biljke.

 

Udruženje žena srce i duša iz Prokosovića u Devetaku je upriličilo radionicu o uzgoju i korištenju aronije. Kako kažu bilo je ovo jedna lijepa radna terapija u kojoj je spojeno ugodno sa korisnim.

 

Aronija predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.  Ekrem Salkić je vlasnik plantaže i proizvođač aronije. Prve sadnice je zasadio prije pet godina.

 

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sistem. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni pritisak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Pored dobrih zdravstvenih aspekata, kako nam objašnjava Ekrem proizvodnja aronija ima i ekonomske benefite.

 

Kako nam je rekla predsjednica Udruženja žena „Srce i duša“ iz Prokosovića Amira Avdić u narednom periodu ovo udruženje će upriličiti još akcija i radionica kao i projekata koji će biti od koristi za širu drušvenu zajednicu.