Naslovna AKTUELNO Nastavak radova na izgradnji Islamskog centra u Lukavcu

Nastavak radova na izgradnji Islamskog centra u Lukavcu

Nastavak radova na izgradnji Islamskog centra u Lukavcu trebao bi da počne uskoro, a uslovi su se stvorili nakon što je Država Katar donirala sredstava od oko 1,5 milion eura. Kompleks vrijedan oko 5 miliona KM trebao bi da zvanično bude otvoren naredne godine.

 

Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Katar doniralo je 3,5 miliona eura Islamskoj zajednici u BiH za realizaciju dva projekta, među kojima poseban značaj za naš medžlis ima projeak dovršetka gradnje Islamskog centra i džamije u u Lukavcu, u vrijednosti 1.458.403 eura. Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisalli su predstavnici MIZ Puračić i građevinske kompanije ADAB iz Poljica.

 

Gradnja Centra započela je u 2011 godine, a sredstvima džematlija, privatnih firmi i poduzetnika u vrijednosti od oko 1,5 miliona km dobar dio konstrukcije već je izgrađen. Donirana sredstva bit će iskorištena za finalne radove na uređenju započetog Centra, koji će se u najvećoj mjeri odnositi na uređenje enterijera.

 

Dovršetak radova na Centru planiran je u narednih 10 mjeseci, pored džamijskog prostora namijenjenog za obavljanje namaza, Centar će obilovat i drugim pratećim prostorijama što će pružat mogućnost za organizovanje brojnih kulturnih i vjerskih događaja.

 

Nastavak radova na uređenju  Centra trebao bi da krene uskoro. Iz Medžlisa ističu da posebno raduje i činjenica što je posao za nastavak radova dobila domaća firma , što je prilika za unapređenje i vlastite privrede. Islamski Centar čija ukupna vrijednost bi trebala da bude oko 5 miliona KM smješten je u užoj gradskoj zoni, u neposrednoj blizini Doma kulture na površini od 1.600 m2.

 

Zamišljen kao objekat sa dvije zasebne cjeline koje su povezane u jedinstven kompleks. U prvom dijelu islamskog centra koji će biti okružen parkom nalaziće se prostor džamije a u drugom dijelu koji se prostire kroz prizemlje i sprat, predviđeno je da sadrži mekteb, omladinski klub, biblioteku sa čitaonicom, kafe i kancelarije uprave.