Naslovna AKTUELNO Dok traje raspust vrše se pripreme za novo polugodište u školama na...

Dok traje raspust vrše se pripreme za novo polugodište u školama na području TK

Iako je nastava u prvom polugodištu školske 2020/2021. godine održana po posebnim uslovima, u resornom ministarstvu kažu da su zadovoljni postignutim rezultatima. Za više od 50 000 školaraca na području TK prvo polugodište završeno je krajem ove godine i počeo zimski raspust koji će trajati četiri sedmice.

 

31. Decembra završeno je prvo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona. Uzimajući u obzir pandemiju koronavirusa, te odvijanje nastave uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera, ova školska godina je specifična i znatno se razlikuje od svih dosadašnjih. 

“Iako smo željeli negdje polovinom oktobra da malo popustimo da ublažimo mjere, stručnjaci su nam rekli da to ne bi bilo pametno što se i pokazalo kasnije uzimajući u obzir da se značajno pogoršala higijensko-epidemiološka situacija na području cijelog kantona. Mi možemo biti zadovoljni, možemo reći da smo uspiješno završili prvo polugodište, uzimajući u obzir okolnosti u kojima smo se nalazili i evo sad već počinjemo polako praviti pripreme za početak drugog polugodišta”,  rekla je Fahreta Brašnjić ministrica obrazovanja i nauke u Vladi TK.

 

Mjere koje su tokom prvog polugodišta primjenjivane u školama, dale su dobre rezultate. To je pokazao vrlo mali broj zaraženih školaraca. Očekivanja resorne minisrice Brašnjić su da promjena u izvođenju nastave u drugom polugodištu neće biti.

 

“Po nekim našim pretpostavkama za sada nam izgleda tako da ćemo vrlo vjerovatno februar u februaru nastaviti sa ovim načinom kako smo išli do sada. A onda se nadamo jeli kroz samo drugo  polugodište da ćemo polako da ublažavamo mjere, naravno konstantno vodeći računa kakva je situacija na terenu, da li je nedaj bože došlo do transmisije itd, ali se nadamo i pojavom vakcine a dolaskom i toplih dana da ćemo polako da ublažavamo mjere, povećavamo grupe, povećavamo sate boravka u školi itd. I nadam se da ćemo se polako vraćati u normalu”, kaže ministrica Brašnjić.

 

Učenici sa područja Tuzlanskog kanton u školske klupe vraćaju se u petak, 29. januara 2021. godine.