Naslovna AKTUELNO Ambasada Ukrajine u BiH: Dodik i dalje laže!

Ambasada Ukrajine u BiH: Dodik i dalje laže!

Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini oglasila se krajem decembra u vezi afere u kojoj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ikonu ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu za koju iz Ukrajine tvrde da je predmet ukrajinske kulturne baštine.

 

“Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini inzistira na hitnom pružanju informacija službenog Sarajeva, kako je spomenuta ukrajinska ikona, koja je poklonjena čelniku ruskog Ministarstva vanjskih poslova, dospjela na teritorij Bosne i Hercegovine. Tijekom sastanaka u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (uključujući i posljednji 24. decembra 2020. godine), bosanskohercegovačka strana nije dala odgovor na ovo pitanje”, naveli su iz Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini.


Kako navovode, odsutnost odgovora ili odgađanje njega daju naslutiti kako je ikona ilegalnim putem premještena na teritorij Bosne i Hercegovine.

“Ovo pitanje je od ključnog značaja i odgovor na njega mora biti neodgodiv i nedvosmislen, ne samo medijski, već i službeno. Međutim, poduzet je prvi korak – ikona je vraćena u Sarajevo (ova informacija još nije službeno potvrđena), preostaje još završni korak – vraćanje ikone u Ukrajinu”, navode iz Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba oglasio se danas nakon jučerašnjih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi ikone koju je sredinom decembra prošle godine poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, naveo je ukrajinski ministar na Twitteru.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer je izašao iz bolnice nakon 16 dana borbe sa koronavirusom i održao pres-konferenciju. Dočekalo ga je i pitanje o ikoni koju je poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

“Vi ste izmislili to iz FBiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu. To što ste vi dobili redakcijski zadatak da izmislite priču, to je vaš problem. Ambasador je rekao “na bazi medijskih izvještaja”, kojih medijskih izvještaja? Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti. Ništa nema tu inkrimisano nego smišljate laži da pokrijete poteze Komšića i Džaferovića”, naveo je Dodik.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio minstru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam lično donio ikonu iz Moskve i predao je u kabinet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika”, rekao je ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Samardžija je kazao da je potom obavijestio povratno rusku stranu Ambasade u Moskvi da je ikona vraćena darodavaocu, odnosno u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Milorada Dodika, koji se tada nalazio na Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka, zbog zaraze korona virusom.

U noti koji je od Ruske Federacije dobila Ambasada BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, prije svega Interpola izvrše provjere o porijeklu ikone.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 18. decembra je formiralo predmet, kako bi izvršilo provjere „u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu“.