Naslovna AKTUELNO Komisija za zaštitu, obnovu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa općine Lukavac...

Komisija za zaštitu, obnovu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa općine Lukavac bilježi uspjehe u radu (VIDEO)

Komisija za zaštitu, obnovu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa općine Lukavac održala je četvrtu redovnu sjednicu.

 

Na sjednici su analizirani rezultati rada Komisije u 2020. godini kada su u pitanju  istraživanje, zaštita  i afirmacija kulturne baštine općine Lukavac. U izvještajnom periodu oni su, pored redovnih aktivnosti i online sjednica,  prema riječima predsjednika Komisije Semira Hadžimusića, ostvarili značajne rezultate. 

Među značajnim aktivnostima Hadžimusić ističe najnovije otkriće postojanja nekropole stećaka u mahali Cibrići u Dobošnici koje su pronašli članovi Udruženja Dobošnica.

 

Na posljednjoj održanoj sjednici članovi Komisije su, uz analizu ostvarenih rezultata u predhodnoj godini,  usvojili i Plan i program rada Komisije za 2021. godinu. Planiran je nastavak aktivnosti stalnog praćenja stanja svih spomenika  prirodne i kulturne baštine, kako onih  od kantonalnog  značaja tako i nacionalnih spomenika, a planirano je da se privede kraju i aktivnost na prikupljanja potrebne dokumentacije za obnovu  zgrade stare Željezničke stanice Lukavac, te započne i  izrada dokumentacije za obnovu Vile Solvay.

 

Preporučujemo video prilog Subhije Sivčević:

 

 

(RTV Lukavac)