Naslovna AKTUELNO Dr. Nermin Begić savjetuje kako zaštiti zdravlje tokom vrućina (VIDEO)

Dr. Nermin Begić savjetuje kako zaštiti zdravlje tokom vrućina (VIDEO)

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučilo je poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

 

Maksimalnu pažnju treba posvetiti zaštiti zdravlja usljed visokih temperatura, mišljenja su i ljekari, i upozoravaju na moguće neželjene posljedice, naročito kada je riječ o toplotnom udaru i sunčanici. Na oprezu pored radnika koji rade na otvorenom trebaju biti starije osobe, trudnice i mala djeca. Visoke temperature zapravo utiču na zdravlje cjelokupnog stanovništva koji bi se trebali pridržavati preporuka ljekara.

 

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna količina vode od najmanje dva litra dnevno.

 

Ljekari preporučuju da se pored unosa  tečnosti, jede lagana hrana bogata vitaminima  ne pretjeruje sa fizičkim aktivnostima, a prostorije u kojima se boravi neophodno je često provjetravati.

 

Na području TK i BiH svakodnevno se usložnjava epidemiološka situacija, a građanima se savjetuje pridržavanje trenutnih mjera. S druge strane otvorena su mnoga javna kupališta na kojima mnogi građani tokom ljetnjih vrućina traže spas, a neki su ipak u dilemi. Komentar smo zatražili od dr. Nermina Begića.

 

Preporučujemo video prilog Edine Husović:

 

 

 

(RTV Lukavac)