Naslovna AKTUELNO Neophodno je hitno rješavanje problema vodosnabdijevanja u Lukavcu (VIDEO)

Neophodno je hitno rješavanje problema vodosnabdijevanja u Lukavcu (VIDEO)

Zbog prisustva teških metala i otrovnih materija, voda iz Gradskog vodovoda Lukavac već godinama nije za piće. Građani su prisiljeni da se sami snadbijevaju ovim osnovnim životnim resursom i to kupovinom flaširane vode ili punjenjem sa lokalnih izvorišta. Na nadležne apeluju da hitno riješe ovaj gorući problem.

 

Problem vodosnadbijevanja pitkom vodom na području grada Lukavca i prigradskih naselj je višedecenijski. Iako godinama voda nije za piće, tek odnedavno službeno je okarakterisana kao neispravna za piće. Skoro tri godine odnosno od 3. augusta 2017. godine na snazi je Rješenje Sanitarnog općinskog inspektora o zabrani upotrebe gradske vode za piće i to zbog prevelike količine mangana, željeza i drugih otrovnih materija, a zbog tehničke obrade i upotrebe većih količina hlora, ista predstavlja rizik za ljudsku upotrebu te se preporučuje samo za higijensko- sanitarne potrebe.

 

Lukavac je od 1980. godine bio priključen na Regionalni vodovodni sistem Toplice, koji je korišten do 1997. godine. Po prelasku na vodosnabdijevanje iz Filter-stanice KHK Lukavac, Lukavac je ustupio svoju količinu vode iz Regionalnog sistema Tuzli. Danas gradski vodovodni sistem vodom opskrbljuje JP RAD Lukavac kao treći u nizu, od jezerske akumulacije do distributivnog sistema posreduje kompanija GIKIL, koja onda vodu preuzima od JP Spreča.

 

Trenutno se po službenim podacima  oko 23.000 stanovnika i oko 470 privrednih subjekata opskrbljuje vodom koja nije za piće.

 

Ovaj problem se i u prošlosti u više navrata pokušavao riješiti, ali bezuspješno. Zadnji prijedlog ponudila je aktuelna općinska vlast, idejom osnivanja novog preduzeća Vodovod i kanalizacije što Općinsko vijeće Lukavac svojom većinom nije podržalo. Stoga građanima i dalje ostaju kanisteri i lokalna izvorišta, a nadležnim očajnički apel da pregovorima i kompromisom  što prije dođu do riješenja ovog  gorućeg problema.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

 

(RTV Lukavac)