Naslovna Istaknuto Dr. Omerdić: Kako spriječiti, a kako liječiti proljetne alergije? + VIDEO

Dr. Omerdić: Kako spriječiti, a kako liječiti proljetne alergije? + VIDEO

Dolaskom toplih i sunčanih, proljetnih dana, stižu i problemi za sve one koji se bore s proljetnim alergijama. O ovom sve češćem zdravstvenom problemu sa Kenanom dr. Omerdićem iz Doma zdravlja Lukavac razgovarala je Subhija Sivčević.

 

„Alergijska reakcija je odgovor imunog sistema organizma čovjeka na vanjski alergen, odnosno antigen, koji se unosi u organizam pri čemu dolazi do alergijske reakcije koja može da ošteti određeno tkivo ili organ u organizmu. Kada se u organizam unese alergen, dolazi u kontakt sa imunim sistemom, odnosno ćelijama imunog sistema, koje počinju da luče određene tvari i medijatore, koji izazivaju alergijsku reakciju. Ona se može manifestovati na razne načine i manifestacije alergijskih reakcija su zaista šarolike i raznovrsne, od kašlja, pojačane sekrecije, curenja nosa, suzenja očiju, crvenila kože, svraba, pojave otoka, najčešće sluzokože i kože, ali i onih težih kao što su anafilaktičke reakcije“, rekao je za RTV Lukavac Kenan dr. Omerdić.


 

Učestalost alergijskih bolesti, koje su najizraženije početkom proljeća, pokazuje trend porasta zadnjih nekoliko desetljeća. Tome ima više uzroka, od polena u zraku ,promijenjenog načina života, klime, infekcija, hemijskih tvari u hrani, pa do niza okolišnih čimbenika koji su česti uzročnici alergijskih bolesti, a što je u zagađenim sredinama poput Lukavca poseban problem.

 

„Kao što je širok spektar simptoma koji se javljaju prilikom alergijskih reakcija, tako isto je širok spektar alergena koji mogu da izazovu alergije, a koje dijelimo na inhalatorne i nutritivne. Da pojednostavimo imaju one koje mi udišemo i unosimo preko disajnih organa i one koje mi unosimo hranom“, kaže dr. Omerdić.

 

Dr. Omerdić pojašnjava da univerzalnog lijeka nema, ali da se organizam može pripremiti za sezonu alergija, posebno ukoliko ih je pacijent imao i ranije i može očekivati ponovljene reakcije.

 

Preporuka dr.Omerdića za sve koji su alergični je, da u periodu sezone polena, kada je vrijednost polena najviša, smanje boravak na otvorenom. Važno je zaštititi oči naočalama, slanim rastvorima ispirati sluzokožu nosa, ne sušiti veš na otvorenom, prozore u stambenom prostoru i automobilu držati zatvorenim, praktikovati kratkotrajno provjetravanje, pratiti vrijednosti polena, koja je najveća ujutru, te tada ne provjetravati.

 

(RTV Lukavac)