Naslovna AKTUELNO Drugo polugodište u školama na području TK počinje 29. januara

Drugo polugodište u školama na području TK počinje 29. januara


Nastava u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine u svim školama na području Tuzlanskog počinje 29. januara – potvrdio je šef Odsjeka za obrazovanje i nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK Elmir Tukić.

 

Nastava će se izvoditi po preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva s ciljem suzbijanja zaraze COVID-om 19, te u skladu sa Odlukama o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama, koje je izdalo Minstarstvo obrazovanja i nauke TK.

 

U školama će se poštovati propisane higijensko-epidemiološke mjere.

 

Po riječima Tukića, nastava u školama na području TK će biti organizirana u dvije grupe u odjeljenjima koja broje 16 i više učenika.

 

Kada je u pitanja organizacija nastave od 5. do 9. razreda osnovne škole i učenika srednje škole nastava će se organizirati sažimanjem nastavnih sadržaja putem intenzivne nastave, na način da se nastava tokom jedne sedmice organizuje za jednu grupu učenika, a tokom druge sedmice za drugu grupu učenika istog odjeljenja.

 

Za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, ukoliko je odjeljenje podijeljeno u grupe, nastava će se, pojasnio je Tukić, organizirati svakog radnog dana u trajanju od maksimalno 120 minuta, koristeći princip integrativnosti, korelacije i tematskog pLaniranja nastave.

 

Također, Tukić navodi da se konkursna procedura za prijem zaposlenika u osnovne i srednje škole na području tog kantona privodi kraju.

 

-Mi očekujemo da ćemo izvršiti prijem zaposlenika do početka nastave, odnosno 29. januara 2021. godine, a škole će objaviti konačne rang liste kandidata 27. januara – naveo je, piše Fena.