Naslovna AKTUELNO DZ Lukavac poručuje: Sezonska gripa uzima “maha” vakcinišite se na vijeme!

DZ Lukavac poručuje: Sezonska gripa uzima “maha” vakcinišite se na vijeme!


Na udaru ovosezonskih virusa, prehlada i infekcija u većini slučajeva su djeca. Posljednji podaci Zavoda za javno zdravstvo TK kažu da je od početka sezone gripe do danas registrovano 2056 slučajeva sličnih gripi, 11602 akutnih respiratornih infekcija i tri slučaja kod kojih je potvrđen virus gripe tipa A. Najveći broj oboljelih od respiratonih infekcija I bolesti sličnih gripi su djeca do 14 godina starosti.Od početka  sezone  gripe hospitalizirano  je troje  djece  u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla  kod kojih je dokazan  virus influence ,odnosno gripe.Ta djeca u Klinici su bila  prvenstveno hospitalizirana  zbog upale pluća  odnosno bronhoopstrukcija a nokon toga  su premještena u Kliniku.Djeca su  van životne opasnosti tako da  za sada  nema teških slučajeva i do sada nema hospitalizirinih odraslih pacijenata .  Najveća aktivnost virusa gripe očekuje se u naredna dva mjeseca, kada budeiI najveći broj oboljelih.Ljekari upozoravaju na mjere prevencije koje svi moramo provoditi a najbolja zaštita od gripe  je pravovremeno cijepljenje protiv ove bolesti.

 

Prema riječima Nermin  Begić  , doktora medicine , primarijusa ,  šef Hitne službe Doma zdravlja Lukavac i odrasli i djeca  trebaju održavati opću higijenu,redovno prati ruke,ne dirati  predmete koje dodiruju mnogi ljudi ,,djecu ne voditi u igraonice  ,u slučaju bolesti  savjetuje  da se smanje kontakti sa drugim ljudima, te da se  pije  što više tekućine i pokuša održati kontrolu nad stresom. Osnovni put prijenosa gripe je kapljični. Virus se izlučuje kašljanjem, kihanjem i govorom. Zatvoreni prostori naročito su pogodni za njegovo širenje. Moguć je prijenos direktnim ili indirektnim kontaktom kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo svoja usta, oči ili nos. Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti a djeca do sedam dana , istako je dr. Begić

Ako se posmatra  isti period  u  predhodnoj  sezoni početak  ove sezone prema podacima Zavoda za javno zdravstvo  TK  je relativno blag jer je manji broj  hospitaliziranih  pacijenata.U predhodnoj  sezoni  hospitalizirano je 177 pacijenata ,kod 53 pacijenta potvrđeno je prisustvo virusa  influence A, imali smo oko 18000 akutnih respiratnih infekcija, oko 9000 bolesti sličnih gripi I 13 smrtnih slučajeva.