Naslovna AKTUELNO Njabolji košarkaš BiH ikada: Na današnji dan rođen je Mirza Delibašić Kinđe!

Njabolji košarkaš BiH ikada: Na današnji dan rođen je Mirza Delibašić Kinđe!

Mirza Delibašić Kinđe je bio veliki košarkaš. Jedan od najboljih u generaciji koja je dominirala našim prostorima i cijelom Evropom, pa i svijetom. Dosegnuo je do vrha Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, olimpijski prvak. Njegovim odlaskom košarka na bivšem prostoru Jugoslavije ostala je bez posljednjeg romantičara.

Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda, gdje igra sve do 1972. godine, kad prelazi u sarajevsku Bosnu i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14 hiljada koševa. Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine.


 

Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba – Real Madrida, gdje je ostvario zapažene rezultate. Kao selektor reprezentacije BiH, u Njemačkoj je 1993. godine ostvario dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Vjeran BiH ostao je i u toku opsade, odbivši poziv rukovodstva Reala da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, da bi potom dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Kinđe je 2000. godine proglašen za najboljeg igrača 20. stoljeća naše države, 2008. proglašen među 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi, a u FIBA-inu kuću slavnih ušao je godinu ranije.

Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna 8. decembra 2001. godine.