Naslovna AKTUELNO Džudo klub Lukavac otvara svoja vrata za školarce

Džudo klub Lukavac otvara svoja vrata za školarce

Džudo klub „Lukavac“ uz podršku: Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Ministarstva civilnih poslova BiH, Olimpijskog komiteta BiH, Džudo saveza BiH i Međunardone džudo federacije (IJF) započinje projekat „Džudo u školama“.

 

Međunarodna džudo federacija će donirati Bosni i Hercegovini opremu za obučavanje džudo-a koja uključuje strujnjače i kimona, a obuka će se vršiti u deset osnovnih škola. 

Na području Tuzlanskog kantona, obuka će se vršiti u Osnovnoj školi „Mejdan“u Tuzli i Osnovnoj školi „Puračić“ u Puračiću.

 

Treninzi su besplatni za sve polaznike, tokom cijele školske godine. Termini treninga u OŠ „Mejdan“ su utorkom i četvrtkom od 17h do 18h i u OŠ „Puračić“ ponedjeljkom i srijedom od 17h do 18h.

 

Projekat „Džudo u školama“ se uspješno sprovodi u Holandiji, Belgiji, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. U zapadnim zemljama Evrope džudo je poseban predmet u školama.

 

Džudo u školama se vježba sa bazičnim elementima za višestruki razvoj djece i uče se bazični džudo elementi. UNICEF je proglasio džudo najboljim sportom za mlade od 4 do 21 godinu.