Naslovna AKTUELNO Polovina stanovnika BiH na rubu siromaštva

Polovina stanovnika BiH na rubu siromaštva


Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u BiH u apsolutnom siromaštvu živi oko 15 posto stanovništva, dok je gotovo polovina stanovnika na rubu siromaštva.

 

Iako se s godinama blago smanjuje broj siromašnih, to nije rezultat boljih ekonomskih prilika i mjera, već smanjenja broja stanovnika kojih je samo u prvih šest mjeseci ove godine iz zemlje otišlo 18.000, a u 2017. njih 70.000, što su podaci istraživanja portala posao.ba.

 

Prema navodima nevladine organizacije Save the Children petoro od hiljadu djece u BiH umre prije svog petog rođendana, a pet posto djece se bavi nekim radom, što je uzrokovano siromaštvom. S druge strane, čak je 92 multimilionera čije bogatstvo iznosi oko pet milijardi eura, što stvara nepremostiv jaz među stanovništvom.

 

Svako šesto domaćinstvo u BiH je siromašno, prema podacima Ujedinjenih nacija. Kako statistika izgleda u realnom svijetu najbolje zna Željko, otac dvije kćerke, s čijom se borbom može poistovijetiti i oko polovine građana, koja živi na ivici siromaštva.

 

U jednoj od analiza objavljenoj na stranici Svjetske banke navedeno je da se broj siromašnih u BiH smanjuje, ali da je jedan od uzroka i smanjenje broja stanovnika u tom periodu. A u posljednjih pet godina bh. stanovništvo smanjilo se za 150.000 ljudi koji su otišli iz zemlje. Prema analizi koju je radio portal posao.ba, između 65.000 i 70.000 otišlo je samo prošle godine kako bi radilo u Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

 

S druge strane, građani BiH u bankama čuvaju više od 11 milijardi konvertibilnih maraka (oko 5,5 milijardi evra), podaci su Centralne banke BiH, i trend rasta štednje prisutan je duže vremensko razdoblje. Oko 600 milionera registrovano je u zemlji, od čega 92 multimilionera. Jaz između bogatih i siromašnih sve je veći. Ovim nivoom ekonomskog razvoja, kako procjenjuju stručnjaci, BiH će trebati 60 godina da dostigne prosjek Evropske unije.

 

Šta socijalna osjetljivost znači govore i podaci organizacije Save the Children koja upozorava da petoro od 1.000 djece u BiH umre prije svog petog rođendana, a da se pet posto djece u Bosni i Hercegovini bavi nekim radom, sve kao posljedica siromaštva.