Naslovna AKTUELNO Eko-ronilačka grupe invalida Lukavac: Zaštita biodiverziteta jezera Šićki Brod

Eko-ronilačka grupe invalida Lukavac: Zaštita biodiverziteta jezera Šićki Brod

Eko-ronilačka grupa invalida je počela realizaciju projekta “Zaštita biodiverziteta jezera Šićki Brod” a koji finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

 

Danas je na jezeru Šićki Brod postavljen kontejner za smeće, a sve u cilju prevencije nastanka divljih deponija na jezeru.


 

Udruženje je i do sada svake godine aktivno radilo na uređenju i čišćenju obale i dna jezera i odvozilo nakupljeno smeće. Kontejner je postavljen na južnoj strani jezera pored pješčane plaže, na lokaciji gdje se do sada svake godina formirala deponija smeća. Pored samog kontejnera je iskopana rupa u koju su posjetioci bacali smeće. Ovo smeće će se pokupiti, lokacija poravnati i ubuduće će biti organizovan odvoz smeća kako se isto ne bi nakupljalo i bacalo pored kontejnera.

 

U narednom period u cilju očuvanja biološke raznolikosti jezera Šićki Brod kupit ćemo riblju mlađ već postojećih vrsta koje obitavaju u jezeru, a sve u saradnji i dogovoru sa ribolovnim društvom ´´Kreka´´ koje ima koncesiju za ribolov na ovom jezeru. Učešće u akciji poribljavanja uzimaju i ribari i posjetioci ovog jezera koji dobrovoljim prilozima žele dati doprinos u očuvanju bogatstva biljnog i životinjskog svijeta jezera Šićki Brod.

Bilal Šarić, predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac