Naslovna AKTUELNO Elon Musk je postao najbogatiji čovjek na svijetu

Elon Musk je postao najbogatiji čovjek na svijetu

Elon Musk je postao najbogatiji čovjek na svijetu jer je njegovo bogatstvo premašilo cifru od 185 milijardi dolara, čime je skinuo s trona Jeffa Bezosa.

 

 


 

 

 

Direktor kompanija Tesla i SpaceX dospio je na vrh liste svjetskih milijardera nakon što je danas porasla vrijednost Teslinih dionica. Musk je time preuzeo titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu koja još od 2017. godine pripada osnivaču Amazona Jeffu Bezosu.

 

 

 

 

 

Muskova kompanija za proizvodnju električnih automobila doživjela je rapidan rast u 2020. godini, a ove sedmice je prvi put dostigla tržišnu vrijednost od 700 milijardi dolara.

 

 

 

 

 

To čini Teslu vrijednijom od Toyote, Volkswagena, Hyundaija, GM-a i Forda zajedno.

 

 

 

 

 

Tesline dionice su rasle devet puta ove godine, podigavši tržišnu vrijednost proizvođača električnih automobila sa 76 milijardi dolara početkom godine na 669 milijardi dolara na kraju 2020. godine. Uprkos zatvaranju fabrika na početku pandemije, kompanija je isporučila rekordan broj vozila u trećem kvartalu 2020. godine.

 

 

 

 

 

Musk je reagovao na ovu vijest u svom stilu, napisavši na Twitteru kratak komentar “kako čudno”.

 

 

 

 

 

U ranijem postu na Twitteru, koji je Musk objavio još 2018., ali je sada istaknut na vrhu njegovog profila, multimilijarder se detaljnije osvrnuo na njegovo lično bogatstvo.

 

 

 

 

 

“Otprilike polovina mog novca namijenjena je za pomoć problemima na Zemlji, a polovina za pomoć u uspostavljanju samoodrživog grada na Marsu kako bi se osigurao nastavak života svih vrsta u slučaju da Zemlju pogodi meteor”, stoji u njegovom postu.