Naslovna Magazin Engleska i Škotska započele novi lockdown zbog povećanja broja novozaraženih

Engleska i Škotska započele novi lockdown zbog povećanja broja novozaraženih


Stanovnici Engleske i većeg dijela Škotske od danas moraju ostati u svojim domovima jer je započeo novi lockdown, a izuzetak su samo rijetki slučajevi i specijalne dozvole.

 

 

 

 

 

Engleska i Škotska su u lockdownu zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom. Škole za većinu učenika u Engleskoj, Škotskoj i Velsu su zatvorene, a Sjeverna Irska će produžiti online nastavu.

 

 

 

 

 

Mjere u Engleskoj važe najmanje do sredine februara, dok će Škotska svoju situaciju procijeniti krajem januara.

 

 

 

 

 

Premijer Boris Johnson je upozorio da će naredne sedmice biti “najteže dosad”.

 

 

 

 

 

Lockdown je uveden nakon što je u Velikoj Britaniji u ponedjeljak potvrđeno rekordnih 58.784 slučajeva zaraze koronavirusom, kao 407 smrtnih slučajeva u periodu od 28 dana od pozitivnog testa.

 

 

 

 

 

Johnson je kazao da su bolnice pod najvećim pritiskom od početka pandemije. On je stanovništvu naredio ostanak kod kuće, a izuzetak su oni s medicinskim potrebama, kao i oni koji moraju izaći i kupiti hranu, vježbati i raditi izvan doma. Škole i fakulteti će obavljati online nastavu.

 

 

 

 

 

On je dodao da će osobama u staračkim domovima, njihovim njegovateljima, osobama starijim od 70 godina, kao i medicinskim te socijalnim radnicima, ali klinički ekstremno ranjivim osobama biti ponuđena doza vakcine do sredine februara.

 

 

 

 

 

U Škotskoj će lockdown trajti do kraja januara, škole će biti zatvorene kao i bogomolje, a zabranjeno je i grupno vježbanje.

 

 

 

 

 

Vels je u lockdownu od 20. decembra, a škole i fakulteti će uglavnom biti zatvoreni do 18. januara.

 

 

 

 

 

Sjeverna Irska je također u lockdownu.