Naslovna Magazin Koliki je rizik od novog soja koronavirusa koji je potekao iz Južne...

Koliki je rizik od novog soja koronavirusa koji je potekao iz Južne Afrike


Novi soj koronavirusa koji cirkuliše Južnom Afrikom sada se počeo pojavljivati i u drugim zemljama. Naučnici stoga užurbano izučavaju koji su njegovi rizici i koliko je opasan za ljude.

Na početku je važno istaći da svi virusi mutiraju, uključujući i koronavirus koji prouzrokuje bolest COVID-19, piše BBC.

 

 

 

 

 

Šta znači mutacija virusa?

 

 

 

 

 

Male genetske promjene virusa dešavaju se dok se on multiplicira i napreduje. Većina ovih promjena prođe bez velikih posljedica, ali nekoliko njih može biti čak štetno i za preživljavanje virusa, dok druge promjene mogu biti infektivnije i opasnije za domaćina, odnosno čovjeka.

Trenutno postoje brojne verzije koronavirusa koje cirkuliraju svijetom, ali briga naučnika usmjerena je na mali broj mutacija. Jedna od njih je južnoafrička varijanta koronavirusa nazvana 501.V2.

 

 

 

 

 

Šta kažu naučnici?

 

 

 

 

 

Južnoafrička varijanta koronavirusa nosi mutaciju nazvanu E484K i drugačija je od soja korone koji naučnici proučavaju u Velikoj Britaniji. Ipak, čini se da su i južnoafrička i britanska varijanta korone zaraznije od koronavirusa koji se prvobitno pojavio početkom prošle godine, što je problematično za kontrolu širenja virusa.

Međutim, naučnici kažu da novi soj zabilježen u Velikoj Britaniji neće naštetiti efikasnosti proizvedenih vakcina, dok postoji manja vjerovatnoća da vakcina donekle neće biti efikasna u slučaju južnoafričke mutacije. Ipak, prerano je sa sigurnošću znati kako mutacije utječu na vakcine, dok se ne izvrši više analiza.

“Južnoafrička varijanta ima brojne dodatne mutacije, uključujući promjene nekih zabrinjavajućih proteina virusa”, pojasnio je doktor Simon Clarke, stručnjak za mikrobiologiju na Univerzitetu u Readingu.

Takozvani protein šiljak je ono što koronavirus koristi prilikom inficiranja ljudskih ćelija. Kako pojašnjava Clarke, promjene u ovim šiljcima u južnoafričkoj mutaciji korone mogu učiniti virus manje podložnim imunološkom odgovoru koji izaziva vakcina.

Profesor Francois Balloux s Univerzitetskog koledža u Londonu također je pojasnio da mutacija E484K pomaže koronavirusu da zaobiđe imunološku zaštitu koju pruža vakcina.

Međutim, naučnici ističu da se čak i u najgorem scenariju vakcine mogu redizajnirati i doraditi u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci, ukoliko to bude potrebno.

 

 

 

 

 

Je li novi soj koronavirusa opasniji?

 

 

 

 

 

Trenutno nema nikakvih naučnih dokaza koji ukazuju na to da bilo koja mutacija koronavirusa prouzrokuje ozbiljniju bolest. Ali mjere poput pranja ruku, držanja distance od drugih ljudi i nošenja zaštitne maske i dalje pomažu u zaustavljanju širenja novih sojeva korone.

 

 

 

 

 

Koliko se proširila južnoafrička mutacija?

 

 

 

 

 

Mutacija E484K je već dominantna varijanta virusa u provincijama na istoku i zapadu Južne Afrike. Druge zemlje, uključujući Austriju, Norvešku i Japan, također su potvrdile slučajeve zaraze ovim sojem koronavirusa.

Velika Britanija otkrila je dvije osobe zaražene južnoafričkom varijantom virusa, jednu u Londonu, a drugu na sjeverozapadu Engleske. Obje osobe su bile u kontaktu s ljudima koji su putovali u Južnu Afriku.