Naslovna AKTUELNO Epidemiološka situacija u Lukavcu stabilna, Dom zdravlja Lukavac uspješno odgovorio na izazove...

Epidemiološka situacija u Lukavcu stabilna, Dom zdravlja Lukavac uspješno odgovorio na izazove rada u vrijeme pandemije (VIDEO)


Iako je epidemiološka situacija u našoj državi komplikovana, stanje na području općine Lukavac za sada je zadovoljavajuće, potvrdili su nam u JZU Dom zdravlja Lukavac.

 

Ova zdravstvena ustanova kontinuirano vrši testiranja, a ono što je najbitnije trenutno raspolaže i dovoljnim brojem testova.

 

U Domu zdravlja Lukavac kazali su nam, da iako pod pritiskom, zdravstveni sistem funkcioniše bez problema, te su pacijentima širom općine dustupne sve zdravstvene usluge primarnog nivoa, uključujući i covid pozitivne osobe.

 

Covid ambulanta namijenjena je svim licima kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, a kojima je dostupna i dijagnostika i labaratorijska obrada. Suočeni sa brojnim problemima, od pozitivnog osoblja do reorganizacije rada i zadataka i nedostatka opreme, uposlenici na čelu sa menadžmentom ove ustanove spremno su odgovorili brojnim izazovima. Iza njih je, kako kažu, godina koju će uprkos pandemiji pamtiti i po brojnim projektima i investicijama.

 

Među značajnim projektima je uređenje vanjske hidrantske mreže, nabavka novog putničkog vozila od sredstva Općine Lukavac, pet ekg aparata, savremeni spirometar, a obnovljen je i aparat za centrifugu koji će služit za potrebe labaratorija. Dom zdravlja Lukavac modernizovan je i sa 10 klima uređaja, a svakodnevno se radi na adaptaciji i uređenju prostorija, kao i mjesnih ambulanti širom općine. Ovim tempom nastavit će se raditi i u narednom periodu, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova kako za osoblje tako i za pacijente. Također, iz ove ustanove upućena je i urgencija za proširenjem kadra koji u ovim treškim trenucima je neophodan.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović:

 

 

 

(RTV Lukavac)