Naslovna AKTUELNO EU će danas odobriti AstraZeneca vakcinu, uvodi se registar za njihov izvoz

EU će danas odobriti AstraZeneca vakcinu, uvodi se registar za njihov izvoz


Očekuje se da će Evropska unija u petak dati zeleno svjetlo za vakcinu AstraZenece, a kompanija će biti pod velikim pritiskom kako bi ispravila očekivana kašnjenja u isporuci.

 

 

 

 

 

Očekuje se da će Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučiti lijek ove britansko-švedske kompanije za tržište.

 

 

 

 

 

Evropska komisija tada bi mu mogla dati formalno odobrenje u roku od nekoliko sati, što će biti treća vakcina na raspolaganju bloku, zajedno s vakcinom njemačko-američke kompanije Pfizer-BioNTech i američke vakcine Moderna.

 

 

 

 

 

Smatra se da bi EMA u početku mogla preporučiti lijek samo mlađim osobama zbog relevantnih oskudnih podataka o njegovoj efikasnosti u dobi starijoj od 65 godina. Njemački odbor za vakcine najavio je sličan potez u četvrtak.

 

 

 

 

 

Bez obzira na to ko bi mogao dobiti vakcinu, EU se i dalje mora boriti sa znatno manjim prvim isporukama od obećanih.

 

 

 

 

 

AstraZeneca je najavila kašnjenja prošle sedmice što je naišlo na osude Evropske komisije i država članica Evropske Unije.

 

 

 

 

 

Niz pregovora o krizi do sada nisu uspjeli riješiti spor.

 

 

 

 

 

U međuvremenu, Komisija će u petak vjerovatno službeno preporučiti uspostavu EU-ovog “registra transparentnosti” za izvoz vakcina protiv koronavirusa izvan bloka do kraja marta.

 

 

 

 

 

To bi također omogućilo blokade izvoza vakcina napravljenih u bloku za koje EU smatra da ima zakonsko pravo svojim sporazumima s farmaceutskim kompanija.