Naslovna AKTUELNO Evropska unija finansira borbu protiv korupcije u BiH

Evropska unija finansira borbu protiv korupcije u BiHEvropska unija finansirat će tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti oko 3,5 miliona eura, u okviru tekuće podrške Bosni i Hercegovini (BiH) u području vladavine prava.

 

Radi se o projektu “Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije – IPAK”, vrijednosti 750.000 eura, koji će osigurati pomoć tijelima i ostalim nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim nivoima u BiH kako bi se tom izazovu pristupilo na jači i angažiraniji način.

 

Drugi od projekata, danas biti predstavljen u Sarajevu, je projekat “EU4Justice – podrška borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”, vrijedan 2,2 milliona eura, prenosi Fena.

 

Ovaj projekat provodi se u saradnji s francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI) s ciljem jačanja učinkovitosti istrage i krivičnog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala kroz intenziviranje saradnje između krivičnog pravosuđa.

 

I treći projekt nazvan “EU podrška protiv korupcije u BiH”, vrijednosti 500.000 eura, provodit će Transparency International, a cilj mu je identifikacija određenih koruptivnih praksi u zdravstvenom sektoru u BiH, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

 

(Izvor:FENA)