Naslovna AKTUELNO Federalna inspekcija o poštivanju mjera: Primjetno je da se stanovništvo opustilo

Federalna inspekcija o poštivanju mjera: Primjetno je da se stanovništvo opustilo


Inspekcije u FBiH su tokom prošlog mjeseca izvršile više od 2.500 nadzora zbog pandemije koronavirusa i tom prilikom izdale 98 prekršajnih naloga. Poručili su da je primjetno da se stanovništvo opustilo, te da se to odrazilo na epidemiološko stanje.

 

 

 

 

 

Kako su saopćili iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), nastavljaju s nadzorom nad poštivanjem epidemioloških mjera u raspoloživim kapacitetima, a u skladu s odlukama kriznih štabova.

 

 

 

 

 

Podsjetili su da naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predstavljaju okvir i minimum nužnih mjera i preporuka za područje cijelog entiteta, a da je kantonalnim vladama i kriznim štabovima ostavljena mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u odnosu na one koje donosi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

 

 

 

 

 

Shodno tome, neki kantoni su, usljed pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije, pristupili uvođenju restriktivnijih mjera i represivnijem djelovanju nadležnih kantonalnih organa u smislu kontrole njihovog provođenja.

 

 

 

 

 

Pored, kako su naveli, stalnog angažmana inspektora na terenu, postoji efektivna i operativna veza između inspekcijskih i policijskih organa na terenu, nastala povodom zajedničkih obaveza iz važećih naredbi.

 

 

 

 

 

U toku februara 2021. godine, prema trenutno dostupnim informacijama, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 2.512 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 98 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 98 prekršajnih naloga u iznosu od 140.110 KM, istakli su.

 

 

 

 

 

Inspektori su također izrekli, kako su naglasili, 339 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera.

 

 

 

 

 

Analizom je utvrđeno da do kršenja mjera najčešće dolazi u, kako su ukazali, ugostiteljskim objektma, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem radnika, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi općenito.

 

 

 

 

 

Tvrde da je primjetno da je došlo do izvjesnog opuštanja stanovništva i pomanjkanja straha, što rezultira evidentnim pogoršanjem epidemioloških trendova.

 

 

 

 

 

Napomenuli su da su kazne za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM, za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM, za fizička lica od 100 KM do 2.000 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu Krivičnog zakona FBiH.

 

 

 

 

 

Iz FUZIP-a su apelovali na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine.