Naslovna AKTUELNO Pred nama je sezona proljetnih alergija, a aktuelna pandemija dodatno usložnjava prilike...

Pred nama je sezona proljetnih alergija, a aktuelna pandemija dodatno usložnjava prilike (VIDEO)


Širenje novog koronavirusa svijetom poklopilo se sa sezonom gripe, a kako ona polako popušta, javljaju se novi problemi. S dolaskom proljeća priroda se budi, sve okolo cvjeta, što znači da je u zraku sve više alergena, koji obično izazivaju simptome na gornjim dišnim putevima.

 

Simptomi alergije se redovno javljaju i obično su blagi. Ako se  simptomi pojavljuju u isto vrijeme, iz godine u godinu, vjerovatno je riječ o sezonskoj alergiji. Alergija kao i u slučaju koronavirusa ili gripe, također može izazvati osjećaj umora, ali ne jake bolove u mišićima ili zglobovima po čemu se može razlikovati od gripe ili koronavirusa. Ljekari ipak ističu da ukoliko svrbe oči i nos vjerovatno je riječ o alergiji, jer simptomi koronavirusa i gripe sistemski utiču na cijelo tijelo.

 

Učestalost alergijskih bolesti, koje su najizraženije početkom proljeća, pokazuje trend porasta zadnjih nekoliko desetljeća. Tome ima više uzroka, od polena u zraku ,promijenjenog načina života, klime, infekcija, hemijskih tvari u hrani, pa do niza okolišnih čimbenika koji su česti uzročnici alergijskih bolesti, a što je u zagađenim sredinama poput Lukavca poseban problem. Univerzalnog lijeka nema, ali se organizam može pripremiti za sezonu alergija, posebno ukoliko ih je pacijent imao i ranije i može očekivati ponovljene reakcije.

 

Osobama koje imaju dokazanu preosjetljivost na neki od alergena korisno je poznavati preventivne mjere koje mogu smanjiti izloženost alergenu i umanjiti količinu simptoma.

 

Rani simptomi alergija, prehlade, gripe i koronavirusa mogu biti slični. Zbog toga treba biti oprezan posebno kada je riječ o  rizičnoj skupini, stoga je neophodno zatražiti savjet svog lijekara.

 

O ovoj aktuelnoj temi za RTV Lukavac govori prim.dr.Fuad Memić, specijalista pulmolog. Preporučujemo video prilog Edine Husović:

 

 

 

(RTV Lukavac)