Naslovna AKTUELNO Federalna uprava CZ uključila se u potragu za utopljenikom u jezeru Bistarac

Federalna uprava CZ uključila se u potragu za utopljenikom u jezeru Bistarac

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) odazvala se pozivu za pomoć u angažmanu ljudstva i opreme i jučer, u ranim jutarnjim satima, uključila se u potragu za utopljenikom u jezeru Bistarac kod Lukavca.

 

Na odredište su stigla tri tima FUCZ, dva ronilačka i tim za spašavanje na vodi sa jednim motornim čamcem i opremom. Podrška timovima su i bespilotne letjelice (dronovi) FUCZ.


 

Pored timova FUCZ, na terenu su i pripadnici ronilačkog tima Jedinice policije za specijalnu podršku MUP-a, kao i ronilac Gorske službe spašavanja Srebrenik.

 

Uslovi za ronjenje su jako loši, ima dosta mulja, vidljivost je maksimalno do pola metra, temperatura vode je 8 stepeni Celzijusa, a dubina jezera devet metara.

 

Naime, u nedjelju, 22. jula, u jezeru Bistarac kod Lukavca, utopio se 58-godišnji muškarac iz Đurđevika kod Živinica. Kako tvrde očevici, ušao je u vodu da bi se okupao i od tada mu se gubi svaki trag.

 

Potraga za ovim utopljenikom još uvijek nije dala rezultate.Lukavački ronioci su danima intenzivno tragali za utopljenikom ,ali zbog slabe vidljivosti tijelo nisu uspjeli pronaći.