Naslovna AKTUELNO Federalni parlamentarci danas o rebalansu budžeta i korona-zakonu

Federalni parlamentarci danas o rebalansu budžeta i korona-zakonu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će održati vanrednu elektronsku sjednicu na čijem su predloženom dnevnom redu rebalans ovogodišnjeg budžeta i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, oba po hitnom postupku.

 

Pravo je pitanje da li će “korona-zakon” dobiti dovoljnu podršku s obzirom da se uslovljavanje za njegovo izglasavanje pojavilo i kod parlamentaraca iz vladajuće većine poput zahtjeva SBB-a.


 

Naime, ta stranka insistira na uvođenju moratorija za sva pravna i fizička lica u trajanju od godinu dana i najmanje šest mjeseci od proglašenja prestanka opće opasnosti i stanja prirodne nesreće u FBiH te da se za vrijeme moratorija kamata ograniči na 1 posto.

 

Kao odgovor na epidemiju virusa korona Predstavnički dom bi po hitnom postupku trebalo da razmotri i odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kao i Federalnog fonda solidarnosti.

 

Tu je i odluka za prihvatanje zaduženja po Sporazumu između BiH i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za hitni projekat za Kovid-19 za BiH.

 

Početak vanredne sjednice zakazan je za 11,00 sati.